Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oficialii de la Pentagon estimează că războiul se îndreaptă către un impas după 2023

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dispare optimismul din evaluările făcute de experții americani cu privire la șansele Ucrainei de a câștiga războiul. Mai mult, chiar oficiali de la Pentagon estimează că războiul se îndreaptă către un impas după 2023.

Potrivit unei analize publicate de Newsweek, Kievul a pierdut mii de soldați bine antrenați și echipați, în Bahmut, iar aceste trupe experimentate nu pot fi înlocuite de recruți. Concluzia este un apel în favoarea negocierilor. Și tot într-acolo ne duce cu gândul și discuția telefonică avută miercuri de Xi Jinping și Volodimir Zelenski, prima de la izbucnirea războiului.

„Am avut o convorbire telefonică lungă și plină de însemnătate cu președintele chinez. Cred că această discuție, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre”, a scris miercuri pe Twitter Volodimir Zelenski.

La rândul ei, purtătoare de cuvânt a ministerului Chinez de externe a confirmat ca Beijingul va trimite un reprezentant în Ucraina și în alte țări pentru o consultări cu toate părțile privind soluționarea politică a crizei ucrainene.

De asemenea, președintele Xi a ținut să fie clar că nu China a creat criza ucraineană și nici nu este parte a crizei. „Dialogul și negocierea sunt singura cale de urmat”, precizează Ministerul de Externe din Beijing.

Citește și
Xi Jinping
Xi Jinping anunță că va trimite o delegaţie la Kiev care să caute o „rezolvare politică” pentru încheierea războiului

Dată fiind influența Beijingului asupra Moscovei, Zelenski i-a cerut în mod repetat lui Xi Jinping să se întâlnească ori măcar să discute la telefon.

Deși se prezintă drept mediator și promotor al păcii, poziția Chinei a fost criticată pentru părtinire în favoarea Moscovei. De la izbucnirea războiului, președintele Xi a discutat telefonic cu Putin de 5 ori, s-au întlânit față în față o dată într-o terță capitală, iar luna trecută l-a vizitat la Kremlin.

Și există temeri că Beijingul ar ajuta militar Moscova, cu piese ale unor arme și drone.

Pe de altă parte, doi foști diplomați americani, dar și actuali politicieni și ofiteri de la Washingotn au lansat o evaluare brutală a șanselor de reușită pentru mult așteptată ofensiva ucraineană.

„Realitatea este că Ucraina are aproximativ la fel de multe șanse de a câștiga un război împotriva Rusiei precum ar avea Mexicul de a câștiga un război cu Statele Unite”, conchid sursele citate de Newsweek.

„Atacurile rusești necontenite asupra pozițiilor ucrainiene, rata extrem de mare de consumare a munițiilor de către trupele Kievului, dezechilibrele economice uriașe dintre cele două țări sunt câteva dintre motivele pentru care Ucraina nu poate câștiga războiul, în absența unei intervenții mult mai decisive a Washingtonului”, argumenteaza David H. Rundell și Michael Gfoeller.

În opinia lor, „în șase luni, Rusia poate fi capabilă să dicteze condiții și mai dure pentru pace. Tocmai pentru că Ucraina pierde o generație întreagă de bărbați, iar distrugerea infrastructurii va traumatiza și mai mult această societate”, experții sugerează declanșarea neîntârziată a tratativelor de pace.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Acum circulă o nouă teorie nostimă: să ne asigurăm de succesul contra-ofensivei ucrainene și apoi îi cerem lui Zelenski să înceapă negocierile. E o logică schizofrenică”.

În altă ordine de idei, ministrul român de Externe a respins ferm sugestia făcută de Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. Potrivit acestuia, Rusia ar trebui să împartă Ucraina cu Polonia, Ungaria și România.

„Fostul președinte rus Medvedev spune că România și alte state vecine cu Ucraina "visează" să ia "bucăți" din teritoriul ei. Atât de jalnic și greșit! România susține total integritatea teritorială a Ucrainei și eforturile ei de a câștiga abominabilul război de agresiune al Rusiei!”, a scris Aurescu.

Pentru cazul în care propunerea lui ar fi respinsă, același Medvedev a reiterat amenințarea nucleară.

Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate din Rusia: „Pentru existența Rusiei drept cea mai mare țară de pe Glob, armele nucleare au o însemnătate neclintită. În lumea modernă, armele nucleare sunt zidurile de apărare care țin statul laolaltă. Ca un om care știe câte ceva și ca fost președinte, va spun că - dacă ai pe mână o armă - trebuie să fii pregatit ca, într-o anumită situație, să nu-ți tremure mâna și s-o folosești, oricât de crud și de monstruos ar suna asta”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult