Oficial rus: Incendiul de pe submarinul nuclear putea duce la "o catrastrofă globală"
Incendiul declanşat la bordul submarinului rusesc secret cu propulsie nucleară în Marea Barents, soldat cu moartea a 14 ofiţeri de marină de grad superior, ar fi putut provoca o "catastrofă de proporţii globale" dacă echipajul nu ar fi acţionat cu un curaj deosebit, a declarat un înalt responsabil din cadrul marinei ruse, citat de media locale, potrivit Reuters.
Paisprezece ofiţeri de marină, dintre care şapte căpitani de rangul I, şi-au pierdut viaţa în urma incendiului declanşat la 1 iulie la bordul unui submarin de cercetare la adâncimi mari, care - oficial - studia fundul mării în apropiere de Arctica, potrivit Ministerului Apărării rus.
Responsabilii ruşi au fost acuzaţi că încearcă să ascundă detaliile complete asupra incidentului în care a fost implicată această navă top secret. După trei zile de la incident, preşedintele Vladimir Putin a recunoscut doar că la bordul submarinului se afla un reactor nuclear.
Marinarii care au pierit în urma incendiului au fost înmormântaţi sâmbătă în cimitirul Serafimovski din Sankt-Petersburg în cadrul unei ceremonii la care publicul nu a avut acces.
"Cu preţul vieţii lor, ei au salvat vieţile camarazilor lor, au salvat nava şi nu au permis să se producă o catastrofă de proporţii planetare", a declarat Serghei Pavlov, asistent al comandantului marinei ruse, în cursul funeraliilor, conform Fontanka.ru.
În comentariile făcute de Pavlov nu se explică cum ar fi putut declanşa incendiul o catastrofă mondială, remarcă Reuters. Responsabili ruşi au spus doar că echipajul a reuşit să stingă focul şi să izoleze reactorul nuclear al submarinului.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus luni jurnaliştilor că nu ştie de declaraţiile făcute de oficiali în cursul funeraliilor de sâmbătă la Sankt-Petersburg şi deci nu le poate comenta.
Preşedintele Vladimir Putin a acordat săptămâna trecută titlul de Erou al Rusiei pentru patru dintre cei 14 ofiţeri de marină decedaţi şi Ordinul pentru Curaj pentru ceilalţi zece.
Putin a spus că la bordul submarinului se aflau membri de elită ai marinei ruse, dintre care doi deţineau deja titlul de Erou al Rusiei înainte de această ultimă misiune a lor.
Potrivit Fontanka.ru, din declaraţiile făcute la funeralii, jurnaliştii au aflat că este vorba de submarinul cu propulsie nucleară AS-31, având caracteristicile unui batiscaf specializat în misiuni în ape de mare adâncime.
Sursa: Agerpres
Dată publicare: 08-07-2019 20:15