Obama avertizează Israelul. Ce riscă statul evreu din cauza atacurilor asupra Fâșiei Gaza
Într-un amplu comunicat referitor la războiul din Gaza, Obama a condamnat "atacul oribil" comis la 7 octombrie de braţul înarmat al grupării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, a insistat că statul israelian are "dreptul să se apere" şi a salutat strategia administraţiei Joe Biden, de sprijin necondiţionat faţă de guvernul israelian.
În acelaşi timp, Obama a apreciat drept "important" ca Israelul să respecte dreptul internaţional în războiul său împotriva Hamas şi să evite "în măsura posibilului" uciderea civililor.
În ceea ce-l priveşte, Biden a cerut eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas înainte de orice potenţială luare în considerare a unui acord de încetare a focului în Gaza.
Alte două femei, eliberate de Hamas"Trebuie să fie eliberaţi ostaticii şi apoi putem vorbi", a răspuns preşedintele american, atunci când a fost întrebat de jurnalişti dacă ar accepta un acord de eliberare a captivilor în schimbul unei încetări a focului, potrivit Agerpres.
Între timp, cu medierea Egiptului şi a Qatarului, Hamas a mai eliberat două femei în vârstă, de naţionalitate israeliană, pe care le ţinea captive în Gaza.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat la rândul său că sprijină un apel făcut de secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, referitor la o suspendare temporară a ostilităţilor pentru a permite unei cantităţi mai mari de ajutor umanitar să ajungă la civilii palestinieni asediaţi în Gaza.
Oficialii UE au întocmit şi un proiect de declaraţie în acest sens, pentru a fi eventual adoptat la Consiliul European de joi şi vineri. După o întâlnire cu miniştrii de Externe ai UE la Luxemburg, Borrell a declarat că există "un consens preliminar" pe această temă, însă diplomaţi din trei ţări ale UE au declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că ei nu au tras aceeaşi concluzie după reuniunea miniştrilor de Externe europeni.