Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oamenii de știință avertizează despre o posibilă pandemie de ciuperci parazite. „Este rețeta perfectă pentru flagelul fungic”

Combinația dintre schimbările climatice, progresele în medicină și numărul limitat de medicamente antifungice ar putea duce la o pandemie de ciuperci parazite asemănătoare celei dintr-un serial postapocaliptic cunoscut.  

Noile tipuri de ciuperci ar putea reprezenta o amenințare pentru oameni în anii următori, oamenii de știință temându-se de o pandemie de ciuperci parazite asemănătoare celei dintr-un serial postapocaliptic cunoscut, avertizează un om de știință, scrie Mirror.

Ciupercile ar putea evolua și ar putea deveni mult mai rezistente și mai dăunătoare umanității din cauza schimbărilor climatice, care duce și la creșterea temperaturilor, precum și din cauza progresului medicinei.

Pacienții devin mai susceptibili la infecții fungice și ciupercile mai rezistente, ceea ce face ca medicamentele antifungice să fie mai puțin eficiente, a declarat un profesor de medicină, descriind cum o scenă distopică precum cele dintr-un serial postapocaliptic cunoscut ar putea deveni, într-o zi, realitate.

Diferite specii de cordyceps infectează diferite specii de insecte, iar fiecare a avut nevoie de milioane de ani pentru a-și perfecționa marca specială de parazitism.

Citește și
petrecere de halloween in constanta
Cum a fost sărbătorit Halloween-ul în Constanța. Tinerii s-au constumat în zombi, personaje din desene animate și animale

Oamenii de știință au luat măsuri pentru a asigura publicul că o pandemie similară este foarte puțin probabilă.

Este puțin probabil ca oamenii să fie afectați de cordyceps, deoarece fiecare specie de ciupercă zombi este atât de bine adaptată la specia sa gazdă, iar oamenii au sisteme imunitare avansate și o temperatură corporală prea ridicată pentru ca majoritatea ciupercilor să supraviețuiască.

Cu toate acestea, o planetă care se încălzește ar putea genera noi tipuri de boli pe măsură ce ciupercile evoluează odată cu ea, ceea ce ar duce la mai multe infecții.

Studii recente au arătat că viruși precum Covid-19 și gripa afectează grav capacitatea organismului de a se apăra de infecțiile fungice, ceea ce ar putea duce la o criză de sănătate publică alimentată de ciuperci.

Donald Vinh, profesor de medicină la Universitatea McGill din Montreal, a avertizat că încălzirea planetei ar putea duce la evoluția unor noi tipuri de boli, pe măsură ce ciupercile se adaptează și își extind locația, ceea ce ar putea duce la mai multe infecții.

„Ciupercile se adaptează deja la temperaturi mai ridicate și își extind locația, ceea ce ar putea duce la mai multe infecții. Între timp, progresele în medicină fac pacienți să devină mai sensibili, iar medicamentele antifungice disponibile își pierd din eficacitate”, a declarat profesorul Vinh pentru Popular Mechanics.

În plus, studii recente au arătat că viruși precum Covid-19 și gripa afectează grav capacitatea organismului de a se apăra de infecțiile fungice, inclusiv Aspergillus, o ciupercă comună găsită în mucegai, care poate provoca dificultăți de respirație, febră și dureri în piept.

„Combinația dintre schimbările climatice, progresele în medicină și numărul limitat de antifungice este rețeta perfectă pentru un flagel fungic”, a concis profesorul.

Aceasta vine în contextul în care oamenii de știință au estimat că o ciupercă neagră contagioasă mortală cu un grad de mortalitate de 60% s-a răspândit rapid în timpul pandemiei Covid.

Ciuperca Candida auris vizează predominant persoanele în vârstă, cu un sistem imunitar slăbit, dar este, de asemenea, periculoasă, deoarece rezistă la tratamentul cu medicamente antifungice obișnuite.

Aproape jumătate dintre pacienții care contractează C. auris mor în termen de 90 de zile, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

În timpul pandemiei de Covid-19, oficialii locali din domeniul sănătății au raportat 1.474 de cazuri clinice de ciupercă, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 200% față de cele 500 de cazuri raportate în 2019.

Din 2018 până în 2019, cazurile au crescut cu 44%, de la 330 la 476, apoi cu 59%, ajungând la 756 în 2020, și a fost raportată o altă creștere de 95%, ajungând la 1.471 de cazuri în 2021.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult