Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oameni de știință: Muștele moarte ar putea fi folosite pentru a face plastic biodegradabil

Muștele moarte ar putea fi transformate în plastic biodegradabil, au spus cercetătorii, scrie The Guardian.

Descoperirea, prezentată la întâlnirea din toamnă a Societății Americane de Chimie (ACS), ar putea fi utilă, deoarece este dificil să se găsească surse de polimeri biodegradabili care nu au alte utilizări concurente.

„De 20 de ani, grupul meu a dezvoltat metode de transformare a produselor naturale – cum ar fi glucoza obținută din trestie de zahăr sau din copaci – în polimeri degradabili, digerabili, care nu persistă în mediu”, a spus investigatorul principal, Karen Wooley, de la Universitatea Texas A&M.

„Dar acele produse naturale sunt recoltate din resurse care sunt folosite și pentru alimente, combustibil, construcții și transport.”

O colegă a sugerat că ar putea folosi deșeurile rămase de la creșterea muștelor soldat negru. Larvele muștelor conțin proteine și alți compuși nutritivi, așa că sunt crescute pentru hrana animalelor și descompun deșeurile, așa că sunt crescute și pentru asta. Cu toate acestea, muștele adulte sunt mai puțin utile și sunt aruncate după durata lor scurtă de viață. Echipa lui Wooley a încercat să folosească aceste carcase pentru a face materiale utile dintr-un produs rezidual.

Cercetătorii au descoperit că chitina, un polimer pe bază de zahăr, este o componentă majoră a muștelor și întărește coaja sau exoscheletul insectelor și crustaceelor. Creveții și cojile de crab sunt deja folosite pentru extracția chitinei. Cercetătorii au spus că pulberea de chitină obținută din muște părea mai pură decât cea de la crustacee, iar obținerea chitinei de la muște ar putea evita îngrijorările legate de unele alergii la fructe de mare.

Din produsele muștelor, echipa a creat un hidrogel care poate absorbi de 47 de ori greutatea sa în apă în doar un minut. Acest produs ar putea fi folosit în solul cultivat pentru a capta apa de inundație și apoi elibera încet umiditatea în timpul secetei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult