Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O sabie veche de aproape un mileniu, descoperită de un scafandru în Mediterană

Your browser doesn't support HTML5 video.

O sabie veche de aproape un mileniu care i-ar fi aparţinut unui cavaler cruciat a fost găsită de un scafandru amator în Mediterană pe coasta nordică a Israelului.

Obiectul extrem de valoros s-a păstrat aproape intact și după o curățare temeinică urmată de evaluarea specialiștilor va fi expus într-un muzeu.

Acoperită de scoici și alte organisme subacvatice, sabia a fost scoasă la vedere după ce curenții marini au mișcat nisipurile din adâncuri. Scafandrul se afla la aproximativ 200 de metri în larg când a zărit în apă limpede misteriosul obiect.

Kobi Sharvit, directorul Autoritatea Antichităților din Israel: ”Povestea a început de fapt cu câteva zile în urmă, când Shlomi Katzin, un scufundător, se afla lângă Haifa, pe coasta Carmelului. În timpul scufundării, a văzut sabia pe fundul mării, la aproximativ patru metri adâncime și la circa 200 de metri în larg. Se temea că va veni altcineva și va lua sabia, așa că a ridicat-o și, imediat ce a ajuns la țărm, ne-a sunat și a predat sabia Autorității Antichităților din Israel”.

Coasta Carmelului, unde a fost găsită sabia, a oferit adăpost navelor în timpul furtunilor, de-a lungul secolelor. Specialiștii spun că ascunde multe comori.

Kobi Sharvit, directorul Autoritatea Antichităților din Israel: ”Având în vedere zona în care a fost găsită sabia, nu departe de Castelul Cruciaților din Atlit, care este un castel templier de la începutul secolului al XIII-lea, presupunem că este realizată în perioada cruciadelor. Având în vedere dimensiunea, artefactele descoperite odată cu sabia, situl în care se afla și faptul că a fost găsit în apă, sunt date care ne fac să credem că este o sabie a cruciaților”.

În apropierea sabiei de aproape un metru au mai fost găsite o ancoră și obiecte de ceramică.

Kobi Sharvit: ”Credem că cel care a deținut-o a fost un cavaler foarte puternic. Sigur nu a fost ușoară mânuirea unei săbii cu o asemenea greutate și cu aceste dimensiuni. Chiar și astăzi, să o ții pare foarte greu. Sabia este tipică cavalerilor cruciați”.

Cruciadele au început la sfârșitul secolului al XI-lea, iar cele mai cunoscute au fost cele din estul Mediteranei, care au avut drept scop recuperarea Țării Sfinte de sub stăpânirea musulmană.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult