O româncă de 22 de ani s-a omorât, după ce a apelat la un site cu parteneri pentru sinucidere. „Minți bolnave”
Peste 700 de persoane din Marea Britanie au postat pe un site pro-suicid în căutarea cuiva cu care să moară, a descoperit o investigație BBC. Printre victime se numără și o româncă care era studentă.
Site-ul (nu a fost numit în materialul BBC) are o secțiune rezervată membrilor, asemănător unui forum, unde utilizatorii pot căuta un partener de sinucidere.
Ancheta a constatat și că prădătorii au folosit site-ul pentru a viza femei vulnerabile.
Sinucideri dubleÎn decembrie 2019, Brett, fiul de 28 de ani al Angelei Stevens, a călătorit de acasă din Midlands în Scoția pentru a se întâlni cu o femeie cu care luase legătura pe „firul partenerilor”.
Cei doi au închiriat un Airbnb și și-au luat viața împreună.
„Îmi lipsește totul la Brett, zâmbetul lui, râsul lui contagios”, spune Angela.
De la moartea fiului ei, ea a petrecut ani de zile cercetând site-ul pro-suicid - în special, firul partenerilor.
„Este un loc foarte periculos”, spune Angela.
Ea îl compară cu o versiune întunecată a unei aplicații de întâlniri.
„Unde altundeva te-ai duce pentru a găsi un partener cu care să-ți iei viața?”, spune ea. „Este absolut josnic”.
Firul încurajează utilizatorii să își pună capăt zilelor - și oferă instrucțiuni despre cum să o facă. Analiza BBC a găsit mai mult de 5.000 de mesaje pe această temă de la persoane din întreaga lume.
130 de britanici s-ar fi sinucis după ce au folosit o substanță chimică promovată de site, arată o investigație din martie a echipei BBC, care a creat un cont anonim și a analizat numărul și conținutul mesajelor.
„Profită de suflete disperate”Membrii își postează vârsta, sexul, locația și metoda preferată de a muri, în căutarea cuiva care să moară cu ei. Este un forum care „profită de sufletele disperate”, spune Helen Kite, a cărei soră, Linda, a dat, în 2023, un anunț pentru a găsi un partener de suicid. „Secțiunea parteneri îi pune pe o cale inevitabilă către moarte”.
„Am 54F [femeie], locuiesc lângă Londra”, a scris Linda. „Pot călători și aș putea plăti un hotel, dacă ar fi potrivit. Evident, ar fi bine să discutăm mai întâi”.
Linda a contactat un bărbat prin intermediul firului partenerilor și s-a întâlnit cu el la un hotel din Romford, estul Londrei. Au consumat o substanță chimică toxică și au murit împreună pe 1 iulie 2023.
Helen spune că Linda a fost găsită „întinsă lângă cadavrul unui străin”. Helen crede că, în fiecare zi, „victime nevinovate care caută sprijin sunt prinse în capcană” de forum, „fără a fi împiedicate de autorități”. În septembrie 2023, cealaltă soră a lui Helen, Sarah - devastată de pierderea Lindei - a intrat și ea pe forum, a ingerat aceeași substanță chimică toxică și a murit.
Prădătorii care vizează femeileUn alt aspect, și mai tulburător, al firului partenerilor a ieșit la iveală în timpul investigației BBC. Predatorii par să o folosească pentru a viza persoanele vulnerabile și sinucigașe, în special femeile.
În 2022, un tribunal din Glasgow a auzit cum Craig McInally, în vârstă de 31 de ani, a răspuns la o serie de mesaje postate pe firul partenerilor de către femei tinere care căutau pe cineva cu care să moară.
El a convins-o pe una dintre acestea, o femeie vulnerabilă în vârstă de 25 de ani, să vină în apartamentul său și să „exerseze” sinuciderea. McInally a sufocat-o în mod repetat până când aceasta și-a pierdut cunoștința.
McInally a fost arestat la domiciliul său, unde s-a descoperit că a oferit „sfaturi și asistență” similare altor tinere cu tendințe suicidare. Le cunoscuse pe toate pe firul partenerilor.
Cum a murit o studentă româncăPrintre victimele sale s-a numărat și o studentă româncă, Roberta Barbos, în vârstă de 22 de ani.
În mesajele văzute de BBC, McInally i-a spus Robertei că are „o experiență al naibii de mare” și i-a promis că va fi alături de ea „până la capăt”. Ea s-a întâlnit o dată cu McInally și apoi a refuzat să-l mai vadă - dar și-a luat singură viața în februarie 2020.
„Este ca ceva dintr-un film de groază, din altă lume”, a declarat mama Robertei, Maria Barbos. „Nu mi-a venit să cred că un astfel de site ar putea exista. Sunt niște minți bolnave”.
În cadrul anchetei BBC, s-a constatat că, în ultimii doi ani, unii utilizatori ai forumului au călătorit chiar și în străinătate pentru a-și întâlni partenerii. În două cazuri, bărbați din SUA au călătorit în Regatul Unit pentru a întâlni și a „asista” tinere vulnerabile în planurile lor de sinucidere.
Site-ul este mic și are sediul în SUA, va fi „destul de greu” să se ia măsuri legale împotriva acestuia.
Cu toate acestea, pe parcursul investigației asupra site-ului, s-a aflat că unul dintre principalii moderatori este o femeie stabilită în vestul Angliei.
Familiile îndoliate spun că firul partenerilor promovează direct sinuciderea - ceea ce este ilegal în Regatul Unit, indiferent dacă este online sau offline.
„Cred că este visul unui prădător să aibă o astfel de rubrică pentru parteneri”, spune Angela Stevens. „Pentru că este atât de deschis abuzurilor, încât mi se pare foarte, foarte înfricoșător.”