Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O răfuială între clanuri s-a încheiat cu cel puțin 30 de morți. Polițiștii au primit permisiunea de a folosi forța letală

O serie de schimburi de focuri între triburi rivale, care își dispută o mină de aur, s-a soldat cu cel puțin 30 de morți în Papua Noua Guinee, a anunțat, luni, Poliția.

Pentru a opri luptele, polițiștii au primit permisiunea de a utiliza „forța letală”, potrivit comisarului de poliție al țării.

Vânzarea de alcool a fost interzisă și a fost instituită o stare de asediu peste noapte, a precizat acesta, conform BBC.

În apropierea minei de aur Porgera au apărut tulburări din momentul în care membrii clanului Sakar s-au așezat pe terenurile deținute de rivalii lor, clanul Piande, în luna august.

Poliția a anunțat că doar duminică, 15 septembrie, peste 300 de focuri de armă au fost trase de membrii triburilor, după ce negocierile de pace dintre clanuri au eșuat.

Citește și
Scandal cu lopeți și bâte în Eforie Nord. Un bărbat a fost alergat pe străzi, iar mașina acestuia a fost distrusă
Scandal cu bâte și lopeți în Eforie Nord. Un bărbat a fost alergat pe străzi, iar mașina acestuia a fost distrusă

„Această deteriorare a situației a fost cauzată de minerii și coloniștii ilegali care folosesc violența pentru a teroriza comunitățile locale și a victimiza proprietarii tradiționali”, a declarat David Manning, comisarul poliției din Papua Noua Guinee.

„Pe scurt, dacă ridicați o armă într-un loc public sau pentru a amenința o altă persoană, veți fi împușcat”, a adăugat el.

Presa locală a relatat că mina deținută de canadieni - a doua ca mărime din Papua Noua Guinee - a fost forțată pentru scurt timp să își înceteze activitatea pe măsură ce luptele s-au intensificat.

Clădirile au fost incendiate, iar școlile, spitalele și birourile guvernamentale din regiune au fost închise, potrivit Papua New Guinea Post-Courier.

Mina de aur Porgera a reprezentat cândva aproximativ 10% din veniturile anuale obținute din export de Papua Noua Guinee, însă violențele tribale și o reacția lentă a gvernului au blocat producția în ultimii ani.

Un martor, care a vorbit cu Radio Noua Zeelandă, a descris nivelurile recente de violență ca fiind „fără precedent”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult