Racheta americană Vulcan Centaur a fost lansată spre Lună de la centrul spațial din Florida. Ce are la bord
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aselenizarea este prevăzută pe 23 februarie și ar fi prima misiune americană de acest fel de la programul Apollo, încheiat în 1972. Însă, a anunțat centrul de control, o anomalie tehnică, mai exact poziționarea panourilor solare, a fost detectată în timpul zborului rachetei și specialiștii misiunii încearcă s-o corecteze.
Racheta Vulcan este dezvoltată de giganții aero-spațiali Boeing și Lockheed Martin.
Robotul de aselenizare pe care îl transportă, botezat Peregrine după numele șoimului călător, pasărea care zboară cel mai repede, a fost dezvoltat de o companie privată, cu sprijinul NASA.
Modulul Lunar ar urma să ajungă la destinație pe 23 februarie, iar dacă reușește o aselenizare lină și în siguranță, atunci va fi primul vehicul spațial american care ajunge pe solul lunar, după mai mult de o jumătate de secol, de la faimoasele misiuni Apollo.
Pe lângă echipamentele științifice, la bordul modulului Peregrine se află o cantitate mică din cenușa regretatului Gene Roddenberry, creatorul serialului SF fenomen Star Trek, precum și șuvițe din părul foștilor președinți americani Eisenhower, Kennedy și Washington. De asemenea, și reprezentarea unui „bitcoin lunar” și capsule conținând mesaje de la 185.000 de copii din toată lumea.
Dacă totul merge ca la carte, racheta Vulcan va fi o rivală a celei dezvoltate de Space X a lui Elon Musk. Două dintre motoarele de la prima treaptă a propulsorului sunt dezvoltate de compania Blue Origin a altui magnat, Jeff Bezos.