Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O nouă criză energetică la orizont. Israel amenință că va lovi instalațiile petroliere ale Iranului

O nouă criză energetică mondială apare la orizont, după ce Israelul a amenințat că va lovi instalațiile petroliere ale Iranului, unul dintre cei mai mari producători de țiței ai lumii.  

Armata israeliană pregătește o „răzbunare semnificativă” la atacul șocant al Iranului, în care 200 de rachete balistice au străbătut Orientul Mijlociu și au plouat asupra Israelului marți seară, scrie Daily Mail.

Regiunea se apropie de un război total care atrage deja aliați de ambele părți - cu avioane britanice folosite pentru a contracara atacurile Iranului, care au fost lansate ca răzbunare la atacurile asupra aliaților Hezbollah ai Republicii Islamice din Liban din ultimele zile.

Informațiile sugerează că Israelul, care a promis că va lovi „puternic” ca răspuns la atacul Iranului, ar putea urmări instalațiile petroliere ale țării.

Iranul este al treilea cel mai mare producător de țiței din grupul OPEC de țări producătoare de petrol și se bazează în mare măsură pe exporturile sale de petrol și gaze pentru a-și susține economia aflată în dificultate pe fondul anilor de sancțiuni.

Citește și
Sistem antirachetă prezentat de Iran - 5
ANALIZĂ, războiul dintre Iran și Israel: Frica israelienilor este că Iranul va ajunge să aibă capacitatea de a fabrica bombe
”Răspunsul Israelului va fi probabil mai amplu”

Fostul oficial al serviciilor de informații israeliene și analist regional, Avi Melamed, a declarat pentru MailOnline că lovitura iraniană ar putea „provoca un contraatac semnificativ”, avertizând că „răspunsul Israelului de data aceasta va fi probabil mai amplu și mai puțin restrâns decât a fost în urma loviturii directe fără precedent a Iranului din aprilie”.

Dar șeful de stat major al forțelor armate iraniene, generalul Mohammad Bagheri, a declarat miercuri dimineață că Garda Revoluționară (IRGC) a fost pregătită atât defensiv, cât și ofensiv să-și repete atacul cu rachete cu „intensitate multiplicată”, în cazul în care Israelul caută răzbunare.

„Dacă regimul sionist, care a înnebunit, nu este controlat de America și Europa și intenționează să continue astfel de crime sau să facă ceva împotriva suveranității sau integrității noastre teritoriale, operațiunea din această seară se va repeta cu o amploare mult mai mare și le vom lovi toată infrastructura”, a spus el.

Ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a declarat, de asemenea, că Teheranul a avertizat SUA „să se retragă din această chestiune și să nu intervină”.

SUA promit că vor fi alături de Israel: ”Vor exista consecințe grave”

Dar SUA au promis că vor fi alături de aliatul său regional Israel, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, spunând reporterilor de la Casa Albă: „Am clarificat că vor exista consecințe, consecințe grave, pentru acest atac și vom colabora cu Israelul, dacă este cazul”.

Între timp, operațiunile militare în curs de desfășurare ale Israelului au continuat neîntrerupt - cel puțin cinci lovituri aeriene ar fi lovit suburbiile sudice ale Beirutului miercuri dimineață devreme.

Peste 1.000 de oameni au fost uciși în atacurile israeliene în Liban din 17 septembrie, în timp ce sute de mii de oameni au fost forțați să-și părăsească casele.

Iar atacurile israeliene au ucis cel puțin 32 de persoane în sudul Gazei peste noapte, în timp ce armata a lansat operațiuni la sol în orașul puternic lovit Khan Younis.

Israelul a continuat să lovească ceea ce spune că sunt ținte militante în Gaza la aproape un an după ce atacul Hamas din 7 octombrie a declanșat războiul, chiar dacă atenția s-a îndreptat asupra Libanului și a tensiunilor crescânde cu Iranul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult