Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O jurnalistă CNN s-a aventurat pe străzile din Kabul, printre talibani. Ce i-au spus soldații

Your browser doesn't support HTML5 video.

Înarmați până-n dinți, talibanii își impun prezența în orașele afgane, ocupând toate instituțiile guvernamentale și instalând puncte de control la fiecare colț de stradă.

Își aleg armele din mormanele de echipamente furnizate de americani armatei afgane, acum abandonate pe margine adrumului.

Talibanii au anunțat amnistie generală pentru oficialii fostului guvern, cărora le-au cerut să se întoarcă la muncă.

Preşedintele american și-a susținut cu fermitate și pragmatism decizia retragerii trupelor din Afganistan.

Pe străzile din Kabul s-a instalat marți un calm resemnat, la două zile după ce talibanii au revenit la putere. Peste tot sunt mujahedini înarmaţi, chiar şi în punctele de control de la intrările în aeroportul Hamid Karzai.

Dincolo de ziduri însă, armata americană deţine controlul şi a luat măsuri ferme că să nu se repete scenele tragice de luni, când o mare de oameni a năvălit pe pistă, încercând cu disperare să urce în avioane. Unii s-au suit pe aeronave, alţii s-au agăţat de aripi şi au căzut în gol când aeronavă militară a luat altitudine. Cel puţin 7 persoane au murit în incidentele de pe aeroport.

Citește și
Miles Routledge
Peripețiile unui student britanic rămas blocat în Afganistan, după ce a vrut să experimenteze "turismul obscur şi extrem"

Face înconjurul lumii o imagine cu 640 de oameni înghesuiţi în cala unei aeronave de transport C17 Globemaster - de cinci ori mai mulţi decât numărul prevăzut. Piloţii n-aveau de gând să decoleze cu o încărcătură atât de mare, dar afganii panicați nu s-au dat duşi de pe rampa pe jumătate deschisă a avionului.

Experţii se tem că oricând situaţia poate scăpa din nou de sub control la aeroport.

Somat de gravitatea situaţiei din Kabul să adopte o poziţie, preşedintele Biden s-a adresat luni seară naţiunii.

Joe Biden, preşedintele SUA: „Îmi apăr ferm decizia. După 20 de ani, am aflat cu strângere de inimă că nu există un moment potrivit pentru a retrage forţele SUA. Trupele americane nu pot și nu ar trebui să lupte şi să moară într-un război în care afganii înşişi nu sunt dispuşi să lupte. Nu voi cere trupelor noastre să lupte la nesfârşit în războiul civil al altora. Evoluțiile din ultima săptămână mi-au întărit convingerea că încheierea implicării americane din Afganistan a fost decizia corectă.” După ce, pe 8 iulie, dădea declaraţii liniştitoare:

Biden: „Avem 300.000 de soldaţi afgani bine echipaţi, plus aviaţia afgană, împotriva a 75.000 de talibani. Scenariul în care talibanii ar răsturna totul şi ar cuceri întreaga ţară este foarte improbabil.”

Luni, preşedintele Biden a recunoscut, totuşi, că autorităţile americane au fost prinse pe picior greşit.

Joe Biden, preşedintele SUA: „Adevărul e că lucrurile s-au desfăşurat mai rapid decât am anticipat.”

În toiul haosului de la aeroport, o jurnalistă CNN s-a aventurat pe străzile din Kabul.

Clarissa Ward, corespondent CNN: "Aceasta este o imagine pe care, sincer, nu am crezut că o voi vedea vreodată. E plin de luptători talibani și chiar în spatele nostru se află sediul ambasadei SUA ."

Mulţi talibani ţin la vedere arme americane şi patrulează în vehicule americane, care până mai ieri erau în mâinile soldaţilor afgani.

Jurnalista a ajuns şi la Palatul Prezidenţial, unde s-au iscat tensiuni.

Clarissa Ward: Tocmai mi-au spus să mă dau într-o parte pentru că sunt femeie. Taliban: Femeile îşi pot vedea netulburate de vieţile lor, se pot duce la scoală, îşi pot continua educaţia, dar să poarte hijab. Clarissa Ward: Ca acesta pe care îl port eu? Nu ca al tău, să-şi acopere şi fața! Clarissa Ward: Adică niqab? Taliban: Da, niqab.

Pasămite ca să arate ca totul revine la normal şi afganii n-au de ce să se teamă, talibanii au distribuit imagini cu ei într-un parc de de distracţii. Se dau în maşinuţe şi în carusel ori sar la trambulină.

Dar crezul talibanilor - mărturisit cu seninătate jurnaliştilor străini - pare neschimbat din anii 90, când îi lapidau pe cei bănuiţi de adulter şi le interziceu fetelor să înveţe carte.

Muhammed Arif Mustafa, Taliban Commander: „Credința noastră e că, într-o zi, mujahedinii vor fi victorioși, iar Legea Islamică va domni nu doar în Afganistan, ci în toată lumea. Nu ne grăbim. Va veni vremea noastră. Jihadul nu se termină până la sfârșitul timpurilor.”

Potrivit analiştilor americani, proliferarea grupărilor de genul Al Qaida ori Statul Islamic este cel mai realist scenariu pentru Afganistanul sub talibani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult