Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O inițiativă cetățenească cere interzicerea vânzării de țigări celor născuți după 2010. Documentul înregistrat de CE

Comisia Europeană a înregistrat miercuri o inițiativă cetățenească prin care se dorește interzicerea produselor care conțin tutun către persoanele născute după anul 2010.

Dacă inițiativa va avea succes iar legislația europeană va fi modificată, vom avea prima generație din UE fără tutun până în 2030.

Pe lângă salvarea noilor generații de dependența de tutun, cei care au lansat această inițiativă cer și măsuri care să elimine chiștoacele și deșeurile rezultate din utilizarea produselor cu tutun din parcuri și de pe plajele din Europa.

Comisia Europeană precizează că a admins inițiativa cetățenească deoarece îndeplinește condițiile formale, însă nu a analizat substanța documentului. Cei care au lansat inițiativa trebuie să strângă acum un milion de semnături într-un an, de la persoane din cel puțin șapte state UE pentru a putea trece la următorul pas către transpunerea în lege.

Din cele peste 8 milioane de decese provocate de consumul de tutun în fiecare an, mai mult de 7 milioane sunt cauzate de consumul direct de tutun şi aproximativ 1,2 milioane reprezintă cazuri de fumători pasivi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru multe infecţii respiratorii şi creşte severitatea bolilor respiratorii. Toate formele de consum de tutun sunt dăunătoare, şi nu există un nivel sigur de expunere la acesta.

La nivelul aparatului respirator, fumatul este direct implicat în apariţia afecţiunilor respiratorii acute, a bolilor pulmonare cronice şi a cancerului bronhopulmonar, dar nu numai. Dintre bolile pulmonare cauzate de fumat face parte bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), care include emfizemul şi bronşita cronică, conform Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, potrivit Agerpres.

De asemenea, fumatul este la originea majorităţii cazurilor de cancer pulmonar. Riscul fumătorilor de a dezvolta cancer pulmonar este cu 15 - 30% mai mare faţă de nefumători.

România depăşeşte media europeană la consumul de tutun de-a lungul vieţii, situându-se la 49,5% consumatori sau foşti consumatori, faţă de 41%, în medie, în populaţia europeană, potrivit aceluiaşi comunicat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult