Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O furtună solară uriașă se îndreaptă spre Pământ după erupția solară. Ar putea declanșa spectacol pe cer

Soarele a lansat o erupție solară masivă de clasa X, putând declanșa aurore spectaculoase în weekend.

Erupția de clasă X este cea mai puternică pe care Soarele o poate genera și a explodat în apropierea ecuatorului stelar în jurul orei 21:00, ora României, marți.

Se crede că erupția a avut o magnitudine de X7.1, fiind a doua cea mai puternică explozie de acest fel din ciclul solar actual, care a început în 2019.

Oamenii de știință au înregistrat o erupție solară și mai puternică în luna mai, care a înregistrat o explozie masivă de magnitudine X8.7. Aceasta a fost cea mai puternică erupție din ultimii șapte ani.

Potrivit Spaceweather.com, NASA prezice că radiația din erupție va intra în anumite părți ale atmosferei Pământului, creând o întrerupere temporară a energiei electrice pe zone mari din Oceanul Pacific, inclusiv în Hawaii.

Când va lovi Pământul, va declanșa o furtună magnetică ce va fi percepută ca o auroră boreală/australă uluitoare la altitudini joase, mai arată sursa citat.

O furtună geomagnetic similară s-a produs luna trecută după ce o erupție de clasă X a aruncat o ejecție de masă coronală (EMC) direct spre Pământ.

Ultima furtună este încă un semn că Soarele a intrat în vârful ciclului său solar estimat de 11 ani, care este declanșat chiar înainte ca actualul câmp magnetic să se inverseze, raportează LiveScience.

A fost multă activitate solară anul acesta, Pământul experimentând cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 21 de ani. Aceasta a declanșat cele mai răspândite aurore din ultimii 500 de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult