Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O furtună cu grindină a făcut prăpăd într-o provincie din Spania. Puhoaiele au înghițit mașini și au inundat străzile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nu numai în România vremea este extremă. O furtună cu grindină a provocat inundații de amploare într-o provincie din Spania!

Imagini înfricoșătoare au fost surprinse pe o șosea de centură, unde puhoaiele au înghițit mașini și a făcut pagube mari. În alte părți, vremea toridă a fost extrem de chinuitoare.

Șuvoaiele au transformat într-un râu învolburat șoseaua de centură a orașului Zaragoza. Șoferii s-au refugiat pe acoperișurile mașinilor sau în copaci. Câțiva au rămas blocați în mașini și au avut nevoie de ajutorul pompierilor sau chiar a scafandrilor.

Potrivit meteorologilor, în mai puțin de o oră de ploaie s-au acumulat 54 de litri pe metru pătrat, în unele zone din Zargoza. În unele zone, furtună a adus grindină, care a provocat pagube importante culturilor agricole.

Specialiștii spun, însă, că așa vor arăta verile noastre de acum încolo: cu furtuni extreme, după perioade lungi de caniculă.

Primele trei zile ale acestei săptămâni au doborât, consecutiv, recordul de temperatură medie la nivel global. Iar luna trecută a fost cea mai caldă din toate timpurile. La mijloc e un cumul de factori: Sarah Kapnick, cercetător șef al Administrației Naționale pentru Oceanii și Atmosfere: „Schimbările climatice dau naștere la ani cu temperaturi tot mai ridicate. Și mai e și apariția fenomenului "El Nino". E vorba de căldura adusă de "El Nino", de creșterea temperaturilor oceanelor, care se adaugă schimbărilor climatice, iar asta ne împinge către zile, luni sau ani care doboară recorduri (de temperatură).” Sarah Kapnick: „Verile astea, dacă ne așteptăm la creșterea emisiilor (de carbon), vor fi cele mai răcoroase, în medie, din deceniile următoare.” Schimbările climatice îi îngrijorează și pe experții Organizației Mondiale a Sănătății. Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional al OMS pentru Europa: „Criza climatică e o criză a sănătății. Ne dă înapoi... are potențialul să dea înapoi 50 de ani de progres în domeniul sănătății publice.” În fața temperaturilor extreme, autoritățile încearcă să ia măsuri. În capitala Chinei, unde se înregistrează de 10 zile peste 35 de grade Celsius, cu vârfuri de 40 de grade, companiile nu mai au voie să-și trimită angajații să lucreze în aer liber. Cetățean chinez: „E sufocant și dureros. Când merg prin soare, mă simt ca o bucată de carne pe grătar.” Este foarte cald și în emisfera sudică, desi este iarnă. În capitala peruană Lima, la începutul săptămânii s-au înregistrat 27,2 grade Celsius - a fost cea mai călduroasă zi de iulie de când se măsoară temperaturile acolo.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult