Scenarii pentru turul II din Republica Moldova. Mărturie: „Am votat pentru cine ne-au spus”. „Au zis că dau 1.000 de ruble”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Tabăra pro-europeană a câștigat la o diferență de nici 14.000 de voturi, scrutinul istoric menit să facă din integrarea în Uniunea Europeană, un obiectiv strategic al țării. „Statele Unite rămân partenerul Moldovei", a transmis și Casa Albă.
Vedant Patel, purtător de cuvânt: ”Atât noi (Statele Unite) cât și alți observatori internaționali suntem la curent cu atacurile informatice și campania de dezinformare întreprinse de Kremlin pentru a submina suveranitatea Republicii Moldova. Punctul nostru de vedere rămâne acela că viitorul Moldovei este în Europa.”
La rândul sau, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, a estimat că rezultatul dublului scrutin arată că Rusia NU a izbândit în eforturile ei de a deraia integrarea europeană a Moldovei.
Un mesaj similar a transmis și președintele francez, Emmanuel Macron.
Informațiile despre amestecul brutal al Moscovei în campania electorala sunt analizate atent și în capitalele din vecintatea Rusiei.
Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Exerne: ”Cumpărarea de voturi, amestecul în alegeri, campaniile de dezinformare, toate acestea trebuie investigate și trebuie stabilit în ce fel au afectat rezultatele alegerilor, cât de mult a fost influențat votul oamenilor prin aceste metode ilegale.”
O jurnalistă a postului britanic de televiziune BBC a vorbit cu o femeie din regiunea separatistă Transnistria care a recunoscut cu seninătate că a primit bani pentru a vota într-un anumit fel...
Reporter: Îmi spuneți și mie cât ar fi trebuit să vă plătească? Votant: Ei au spus 1.000 de ruble (n.r. aproximativ 10 euro). Reporter: Ca să votați? Cine v-a promis asta? Votant: Un bărbat. A plecat. A zis că se întoarce, dar nu s-a mai întors. Reporter: Sunteți mulți cei care ați venit aici să votați în schimbul banilor? Votant: Eu și ea și alți trei oameni care trebuie să ajungă aici. Reporter: V-au spus și cum să votați sau doar să participați la vot? Votant: Am votat pentru cine ne-au spus ei. Nu vreau să spun pentru cine. Reporter: La referendum v-au spus să votați „da” sau „nu”? Votant: E treaba mea, nu vă spun nimic.”
Pe de altă parte, analiștii de peste Prut caută explicații pentru rezultatul referendumului pentru Europa, interpretat de mulți drept un eșec.
Valeriu Paşa, expert în monitorizarea alegerilor: „Trebuie să recunoaștem că nu am explicat suficient de limpede miza scrutinului, și mă refer la toți, inclusiv la societatea civilă, la partidele politice, la autoritățile electorale. Unii dintre alegători au văzut în acest vot o formă de protest față de guvern, fără să înțeleagă că subiectul modificării Constituției nu are legătură cu guvernul.”
Pe lângă cumpărarea de voturi, un impact major l-au avut intoxicările derulate de ruși prin rețelele sociale, pentru a convinge că integrarea europeană înseamnă ruină economică și un atac asupra valorilor tradiționale.
Ion Tăbîră, expert politic Idiș Viitorul Nou: ”Propaganda și campania de dezinformare rusești au vizat mai ales electoratul centrist, moderat pro-european, care are rezervele sale sale.”
În alta ordine de idei, Maia Sandu se va confrunta în turul doi cu socialistul Alexandr Stoianoglo, care a obținut 25,9 procente - mult peste ce indicau sondajele.
Alexandr Stoianoglo, candidat PSRM: „Mă bazez pe sprijinul altor formațiuni, altor lideri politici și de opinie. Avem o șansă uriașă să câștigăm pe 3 noiembrie și vom câștiga.”
Acesta este și marele pericol pentru Maia Sandu: ca toți rivalii ei pro-ruși din primul tur să se coalizeze.
Ion Tăbîră, expert politic Idiș Viitorul Nou: ”Relațiile noastre cu partenerii occidentali vor depinde de rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin, pentru că în ultimii ani au clădit o relație cu Maia Sandu, de care a beneficiat întreaga țară.”
Unii analiști cred că discuțiile în cheie geopolitică ar fi contraproductive în campania pentru turul al doilea dacă Maia Sandu reprezintă clar curentul pro-european, rivalul său NU este exponentul tipic al curentului pro-rus, ci mai degrabă cel care a capitalizat diverse nemulţumiri din societate.
Sursa: Pro TV
Etichete: Maia Sandu , Republica Moldova , alegeri , referendum
Dată publicare: 22-10-2024 19:29