Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O companie din Canada a reușit să ”curățe aerul” cu ajutorul unor ventilatoare

Your browser doesn't support HTML5 video.

O companie din Canada ”curăţă” aerul cu ajutorul unor ventilatoare uriaşe.

Dispozitivele absorb dioxidul de carbon din atmosferă, care apoi este transformat în combustibil sintetic lichid.  Deocamdată, ventilatoarele pot să absoarbă o tonă de gaz pe zi, din care obţin în jur de 160 de litri de combustibil.

Aceste ventilatoare industriale, situate într-o zonă pustie, la nord de Vancouver, absorb doxidul de carbon din atmosferă - aproximativ o tonă pe zi. Apoi gazul este combinat cu hidrogen extras din apă pentru a crea un combustibil sintetic, nepoluant.

Sistemul pilot de curăţare a atmosferei a fost creat în 2009 de o companie din Canada, care a primit finanţare inclusiv de la miliardarul american Bill Gates. Şi este în funcţiune din 2015. Până acum a fost supus testelor de eficienţă, iar compania a prezentat ieri un studiu în care detaliază procesul.

Ca să filtreze o tonă de dioxid de carbon, compania cheltuieşte o sută de dolari, de şase ori mai puţin decât media costurilor altor sisteme similare de curăţare a aerului.

Citește și
donatie
O tânără își donează ziua de naștere pentru a ajuta spitalul să primească un ventilator

Eric Oelkers, profesor universitar, University College: "Capturarea dioxidului de carbon e un pas critic în lupta contra poluării. Ca să fie eficientă, trebuie aplicată la scară largă."

Compania canadiană vinde tehnologia, în speranţa că va ajunge să creeze uriaşe sisteme de filtrare, care să cureţe cât mai eficient şi să producă mai mult combustibil "curat", ca alternativă la combustibilii periculoşi.

Eric Oelkers, profesor universitar, University College: "Infrastructura pentru acest tip de combustibil există deja. Nu trebuie să o construim de la zero. Poate fi un combustibil folositor pentru un viitor în care vom rămâne fără petrol."

Şi în Islanda ventilatoarele sunt folosite să absoarbă dioxidul de carbon, care este apoi transformat în minerale carbonatice, stocate în subteran.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult