Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O comoară „uimitoare” din epoca vikingă a fost descoperită într-un loc foarte ciudat. Cum a fost făcută descoperirea

Este vorba despre vedeta Tezaurului Galloway, cea mai bogată colecție de obiecte din epoca vikingă găsite vreodată în Marea Britanie sau Irlanda, îngropat în anul 900 d.Hr. și descoperit într-un câmp din Scoția.

Acum, un vas de argint cu capac a fost identificat ca fiind de origine asiatică de vest, transportat jumătate de lume acum mai mult de 1.000 de ani, scrie The Guardian. 

Când a ieșit din pământ acum un deceniu, vasul era încă înfășurat în textilele sale antice, a căror supraviețuire este extrem de rară.

Suprafața sa putea fi văzută doar prin scanări cu raze X.

De atunci, textilele au fost parțial îndepărtate și conservate, iar vasul a fost curățat cu laser pentru a îndepărta coroziunea verde de pe cea mai mare parte a suprafeței sale de argint. A fost, de asemenea, supus unei analize științifice.

Detalii ale unui design „remarcabil” care include coroane, altare de foc și creaturi precum leoparzii și tigrii pot fi văzute pentru prima dată.

Imaginile sunt legate de iconografia zoroastrismului, religia de stat a imperiului sasanian, ultimul imperiu persan înainte de cuceririle musulmane timpurii din 632 d.Hr.

Analiza științifică arată că argintul din care a fost făcut provine dintr-o mină din Iranul modern.

Tezaurul a fost descoperit în 2014 de un entuziast al detectoarelor de metale pe ceea ce este acum un teren al Bisericii Scoției la Balmaghie, Kirkcudbrightshire.

Descris ca una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din secolul al XX-lea din Marea Britanie, conține mai mult de 5 kg de argint, aur și alte materiale, cu obiecte variind de la o cruce creștină până la broșe.

A fost alocat Muzeelor Naționale din Scoția (NMS), care va anunța descoperirile sale despre vas în această săptămână înainte de prima sa expoziție, împrumutat expoziției viitoare Silk Roads de la Muzeul Britanic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult