Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O bucată masivă dintr-un ghețar de pe Mont Blanc, în pericol de prăbușire

O bucată de aproximativ 250.000 de metri cubi din ghețarul Planpincieux de pe muntele Mont Blanc este în pericol să se prăbușească, au anunțat autoritățile italiene, care au decis închiderea mai multor drumuri și evacuarea mai multor cabane din zonă. 

Bucata ar putea să cadă în orice moment de pe munte, a anunțat joi primarul orașului Courmayeur, Stefano Miserocchi, conform Reuters.

Autoritățile au decis închiderea a două drumuri principale și evacuarea cabanelor montane din zonă, situate la altitudinea de 4.800 de metri, după ce experții în climă au anunțat că bucata masivă din ghețar a început să alunece, amenințând zona Ferret Valley.

Începând cu finalul lunii august, partea inferioară a glaciarului a început să alunece cu o viteză de aproximativ 50-60 cm pe zi.

„Acest fenomen arată că muntele se confruntă cu o perioadă de schimbare, cauzată de factori climatici, ceea ce îl face vulnerabil”, a declarat Miserocchi.

Citește și
Mont Blac
Un alpinist român a murit pe Mont Blanc

Prim-ministrul Italian Giuseppe Conte a declarat în cadrul Adunării Generale ONU că „vestea că ghețarul de pe Mont Blanc riscă să se prăbușească este un avertisment care nu ne poate lăsa indiferenți, ci trebuie să ne agite și să ne mobilizeze”.

Experții au anunțat că există o îngrijorare continuă în ceea ce privește Munții Alpi, din cauza creșterii temperaturilor care duce la topirea ghețarilor.

Masivul Mont Blanc, cu o altitudine de 4.810 metri este cel mai înalt vârf din Munții Alpi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult