Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O boală întâlnită în România a fost confirmată pentru prima dată în Antarctica. Reacția oamenilor de știință

Un tip mortal de gripă aviară a fost confirmat pentru prima dată în Antarctica, au anunţat oamenii de ştiinţă, ceea ce reprezintă un risc potenţial pentru uriaşele colonii de pinguini din regiunea sudică. 

"Această descoperire demonstrează, în premieră, că virusul gripei aviare înalt patogene a ajuns în Antarctica, în pofida distanţei şi a barierelor naturale ce o separă de alte continente", a transmis, duminică, Consiliul Superior de Investigaţii Ştiinţifice (CSIC) din Spania. 

Prezenţa virusului a fost confirmată la 24 februarie în probe prelevate de la păsări marine skua moarte, găsite de oamenii de ştiinţă argentinieni în apropierea bazei antarctice Primavera, a precizat CSIC, citată de Reuters.

Cazul confirmat în Peninsula Antarctică, survenit după cazuri înregistrate pe insulele din apropiere, inclusiv în rândul pinguinilor gentoo, subliniază riscul la care sunt expuse coloniile din regiune în faţa gripei aviare H5N1, care a decimat în ultimele luni populaţii de păsări din întreaga lume.

"Analizele au arătat în mod concludent că păsările erau infectate cu subtipul H5 al gripei aviare şi cel puţin una dintre păsările moarte avea virusul înalt patogen al gripei aviare", a notat CSIC într-un comunicat.

Citește și
femeie pacienta spital
A crezut că are infecție la ureche, dar a aflat că suferă de o boală gravă. Avea migrene, amețeli și pierderi de memorie

Institutul Antarctic din Argentina a declarat luni că ţara din America de Sud a colaborat cu cercetătorii spanioli la testarea probelor prelevate de la păsări moarte, găsite la începutul acestui an în apropierea bazei argentiniene, analize care au confirmat prezenţa virusului.

Sute de mii de pinguini se adună în colonii foarte unite în Antarctica şi pe insulele din apropiere, ceea ce ar putea permite răspândirea cu uşurinţă a virusului mortal.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult