O boală antică provoacă căderea dinților și este tot mai întâlnită. Afectează în special copii
Scorbutul poate fi urmărit până în Egiptul din 3800 î.Hr. și se credea că a dispărut în anii 1900, odată ce s-a descoperit că o dietă sănătoasă și mai echilibrată care poate să o prevină.
Dar boala a revenit în anii 1970, când dieta americană a devenit bazată pe carbohidrați și mai puțin dependentă de fructe și legume proaspete, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, citată de Daily Star.
Scorbutul este cauzat de o deficiență de vitamina C în dieta obișnuită pe o perioadă lungă de timp.
Simptomele includ gingii umflate și sângerări și, în unele cazuri, boala poate provoca căderea dinților.
De asemenea, cei afectați dezvoltă pete roșii sau albastre pe piele, de obicei pe picioare și pe mâini, și se pot simți epuizați, potrivit NHS.
Datele arată că incidența scorbutului a crescut de trei ori între 2016 și 2020 în rândul copiilor americani, de la aproximativ opt la 100.000 de copii la aproape 27, potrivit Daily Mail.
”Deșerturile alimentare” - zonele în care accesul la alimente sănătoase și proaspete este limitat - sunt comune în America rurală, milioane de copii trăind în ele, ceea ce îi face deosebit de vulnerabili.
Nesiguranța alimentară este în creștere în SUA, cu 17% din gospodăriile americane cu copii care se confruntă cu această problemă – o creștere de 40% față de anul precedent, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA).
Peste jumătate de milion de decese pe an sunt legate de deficiențe nutriționale.
Sursa: Daily Star
Etichete: copii , boala , dinti , boala antica , scorbut
Dată publicare: 03-09-2024 09:59