Rusia se pregătește pentru un nou atac masiv cu rachete asupra orașelor ucrainene. Ce se vede din satelit
De altfel, infrastructura ucraineană este grav afectată de ultimul atac aerian, de săptămâna trecută. În tranșee, luptele s-au potolit în mai toate regiunile frontului, în afară de Donețk.
Imaginile au fost filmate într-un sat din Donbas, de unde câțiva voluntari au evacuat o bătrână a cărei locuință era într-o zonă intens bombardată de ruși. Pe drum, mașina în care erau a fost avariată grav de o explozie.
Până la urmă, după o cursă contra-cronometru sub ploaia de proiectile, voluntarii și bătrânica au ajuns în siguranță, în spatele frontului.
În regiunea Donbas se duc lupte grele. Peste noapte, ucrainenii au bombardat cu rachete HIMARS o bază rusească din orașul Donețk, ocupat de separatiști încă din 2014.
În sud, pe frontul din Herson, ucrainenii spun că rușii ar fi început retragerea și din localitățile aflate la est de râul Nipru. Bombardamentele i-au lăsat din nou pe localnicii din Herson în beznă, la câteva zile după ce fusese restabilită alimentarea cu electricitate.
După ce au trăit sub ocupație rusă timp de aproape nouă luni, locuitorii din Herson spun că nu au liniște nici acum. Așa că mulți încearcă să-și găsească un loc în altă parte.
Probleme cu alimentarea cu electricitate sunt în mai toată țara. În zona Kievului, echipele de electricieni lucrează zi și noapte pentru a pune rețeaua în funcțiune.
Enex: „Sigur că este periculos ce facem aici pentru că sunt bombardamente non-stop, dar avem o vorbă: 'dacă te temi de lup, nu te duce în pădure'. Există o oarecare frică, dar trebuie să ne facem treaba.” Deborah Haynes, corespondent Sky News: „Prin țintirea rețelei electrice și în încercarea de a opri alimentarea cu electricitate, Vladimir Putin creează o nouă linie a frontului, chiar în casele oamenilor. Asta înseamnă că eforturile muncitorilor de aici sunt cruciale în această luptă pentru supraviețuire.”
Potrivit comandanților din armata ucraineană, soldații lor reușesc să doboare, în medie, 75% dintre rachetele și dronele cu care atacă rușii. Dar numărul victimelor din rândul civililor nevinovați, precum și numărul sistemelor de electricitate distruse zilnic, arată că nu este suficient.
Serhiy Nayev, comandantul forțelor comune ale armatei ucrainene: „Desigur, ne-am dori să avem mai multe instrumente de apărare aeriană, dar pe baza resurselor disponibile, sistemul de apărare aeriană este în permanență îmbunătățit. Obținem încet instrumentele de care avem nevoie pentru a doborî țintele aeriene și pentru a îmbunătăți sistemul de apărare aeriană prin manevre.”
Pe de altă parte, guvernul italian a decis să extindă ajutorul militar acordat Ucrainei pe parcursul întregului an 2023, potrivit presei din peninsulă.