Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O bandă organizată de români a comis jafuri de peste 540.000 de euro în Franţa. Ce bunuri de lux furau

O bandă organizată - originară din România - a fost destructurată de către Brigada de Căutări din Toulouse-Saint-Michel, în Haute-Garonne, şi Oficiul Central de Luptă împotriva Delincvenţei Itinerante (OCLDI).

20 de de persoane care spărgeau cu maşina magazine de biciclete au fost arestate atât în Franţa, cât şi în România, suspectate de furturi în valoare de 543.332 de euro, potrivit parchetului din Toulouse, relatează AFP, care comentează că este vorba despre o operaţiune pe care ”autorităţile o vor ţine minte”.

Această echipă, mobilă şi fără un domiciliu stabil, a furat mărfuri în valoare de 543.332 de euro prin spargeri comise în tot sudul Franţei, în Ardèche, Ariège, Aude, Bouches-du-Rhône, Haute-Garonne, Gers, Hérault, Pyrénées-Orientales, Tarn şi Var.

Ea ţintea în mod special biciclete, simplu de transportat şi care pot fi revândute cu mii de euro.

Faptele au început la 31 ianuarie 2023, când trei bărbaţi au pătruns prin efracţie într-un magazin de biciclete la Rouffiac-Tolosan, en Haute-Garonne. În acea noapte, ei au furat biciclete electrice şi accesorii în valoare de 55.000 de euro.

Citește și
Buletin cu cip
Un bărbat din Dâmbovița a furat identitatea unui necunoscut și a luat împrumuturi de mii de lei. Individul a fost arestat

Ancheta deschisă atunci a scos la iveală un mod de operare bine ”uns”.

Furgoane-berbec incendiate

Mica bandă, originară din România, repera locurile ţintite în orele dinainte de jaf. În general este vorba despre magazine de biciclete. Ea folosea apoi un vehicul utilitar pe care-l fura în avans. Apoi spărgea cu furgonul vitrina, precizează parchetul din Toulouse.

Ei transportau apoi cu maşina marfa furată, după care incendiau vehiculul sau îl ”aranjau” cu un extinctor, pentru a împiedica descoperirea amprentelor.

În total, autorităţile au identificat până în prezent 12 furturi, 11 în domeniul comerţului cu biciclete.

Infractorii au furat 12 vehicule şi au comis trei furturi din parcare - adică ale unor vehicule personale a căror portieră sau geam nu au fost închise bine sau pe care le-au forţat.

În cadrul anchetei, patru suspecţi au fost identificaţi, dintre care trei au fost încarceraţi cu privire la alte fapte.

Unul dintre ei, presupusul şef al echipei, a fost plasat în detenţie după a fost predat de către autorităţile germane. El era vizat de un mandat european de arestare.

Un potenţial tăinuitor a fost identificat în Var.

În cadrul unei proceduri judiciare deschise în aprilie 2023, o primă operaţiune a fost desfăşurată în octombrie, de către jandarmerie.

Tăinuitorul a fost arestat la domiciliu, iar doi suspecţi au fost scoşi din detenţie şi audiaţi în arest preventiv.

La percheziţia tăinuitorului, autorităţile au confiscat 7.500 de euro şi două biciclete de teren.

Cei trei inculpaţi, născuţi în august 1986, iulie 1988 şi august 1990 au fost inculpaţi şi plasaţi în detenţie provizorie la 20 octombrie.

Şase zile mai târziu, alt suspect, presupusul şef al reţelei, a fost reţinut la un control rutier. El a fost inculpat şi încarcerat.

O a doua filieră la Marsilia

În paralel, o a doua filieră a fost localizată la Marsilia, alcătuită din trei cetăţeni români, născuţi în 1985 şi 1988, inclusiv un cuplu.

Ei trimiteau în România bicilete şi obiecte furate în Franţa, cu camionul.

Autorităţile franceze au făcut atunci apel la omoloagele lor române în vederea identificării altor persoane care participau la acest trafic.

Alte şapte persoane au fost identificate, dintre care două transportau bicicletele din Franţa în România, două le primeau, iar trei le depozitau.

Aceste identificări au declanşat o a doua operaţiune, simultan, în Franţa şi România, la 22 mai.

O persoană a fost reţinută la Marsilia, iar apoi a fost inculpată şi eliberată sub control judiciar, la 24 mai.

În România, zece persoane au fost arestate.

”Pe numele a şapte dintre ele au fost emise mandate europene de arestare (...) şi ar urma să fie predate în curând Franţei”, potrivit parchetului francez.

În total, două apartamente şi o casă, 40.000 de euro, 11 biciclete de lux şi un număr important de bijuterii au fost confiscate în România.

24 de biclete de lux şi ”numeroase piese de schimb, în valoare de câteva zeci de mii de euro” au fost recuperate la Marsilia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult