Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O avocată liberală a devenit prima femeie preşedinte al Slovacei

O avocată liberală în vârstă de 45 de ani, Zuzana Caputova, a devenit sâmbătă - prima femeie - aleasă preşedintă a Slovacei, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene (UE), zonei euro şi NATO, relatează AFP.

Această activistă împotriva corupţiei era puţin cunoscută înainte să obţină o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale, la 31 martie, cu 58,4% din voturile exprimate, învingându-l pe Maros Sefcovic, un comisar european susţinut de partidul aflat la putere, Smer-SD.

Ea încarnează, consideră mulţi, o contrapondere a populiştilor aflaţi la putere şi a profitat de o reacţie de sfidare a electoratului a coaliţiei guvernamentale, la un an de la criza provocată de asasinarea unui jurnalist de investigaţie.

”Eu nu mă aflu aici pentru a conduce, ci pentru a servi cetăţenii şi locuitorii Slovaciei”, a declarat noua preşedintă, într-un discurs de învestire considerat straniu de moderat de către unii analişti, după ce nu s-a zgârcit deloc în critici la adresa Guvernului în campania prezidenţială.

”Îmi ofer competenţele, emoţia şi o abordare sănătoasă de activistă”, a spus ea.

Citește și
Zuzana Caputova va deveni prima femeie preşedinte al Slovaciei
Zuzana Caputova va fi prima femeie şef de stat în Slovacia

În urma ceremonei de învestire, ea s-a dus pe jos într-o catedrală din apropiere pentru a asista la o slujbă ecumenică, a dat mâna cu oameni pe drum şi a prezidat o masă cu persoane în vârstă venite din toată ţara.

Acest discurs inaugural ”a fost consensual şi pozitiv”, a apreciat analistul politic Juraj Marusiak. "Ea nu vrea să creeze disensiuni, ci să unească”, a declarat el pentru AFP.

În discursul său, Caputova şi-a reiterat susţinerea fără echivoc a apartenenţei Sloveniei la UE şi NATO şi a subliniat urgenţa de a proteja mediul.

Larga victorie a lui Caputova în alegerile prezidenţiale se poate explica, potrivit unor experţi, printr-un val de nemulţumire populară faţă de putere, în urma asasinării jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a partenerei sale, anul trecut.

Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupuse legături între politicieni slovaci şi mafia calabreză 'Ndragheta.

Caputova a participat, la acea vreme, împreună cu mii de slovaci, la manifestaţii de o amploare fără precedent care au antrenat demisia premierului Robert Fico.

În Slovacia, preşedintele sau preşedinta nu guvernează, ci ratifică tratate internaţionale şi numeşte magistraţii de cel mai înalt rang. El sau ea este totodată comandantul suprem al Forţelor armate şi dispune de dreptul de veto.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult