Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O americancă ajunsă în gruparea ISIS din Siria nu vrea să revină în SUA. ”Aici le dau școală, mâncare”

O femeie din Statele Unite, care a trăit în sânul grupării Stat Islamic din Siria timp de peste 2 ani, și-a spus povestea vieții pentru prima dată.

Sam El Hassani a acordat un interviu pentru BBC, în care a vorbit despre cum a păcălit-o soțul ei să ajungă în Raqqa, iar acum este nevoită să rămână în Siria, chiar dacă el a murit.

Sam a mers în Siria în 2015, cu soțul ei și cei doi copii. Soțul ei s-a alăturat ISIS și a fost trimis într-o tabără de antrenament. Apoi au ajuns în Raqqa. Ea susține că soțul ei a păcălit-o să meargă acolo.

”Prima dată l-am văzut în mijlocul străzii, în Raqqa, cu o barbă mare și o armă în mâini. Avea un zâmbet mare pe față și i-am zis că e nebun și eu plec. Mi-a spus să încerc, dar nu voi reuși”, a spus femeia.

Fiul ei Matthew a apărut într-un video de propagandă ISIS, dar ea spune că totul este „o minciună, propagandă”.

Citește și
Alexanda Kotey and El Shafee Elsheikh
Doi jihadişti britanici se plâng că le-a fost retrasă cetățenia și regretă decapitările

Sora ei, Lim încearcă să o scoată pe ea și pe copii din Siria.

”Pe 4 februarie 2017 mi-a trimis un mail despre situația ei din Siria - ”Sper că mă poți ajuta. Asta ar putea fi ultima dată când intru pe internet. În jur de 5-10 bombe cad zilnic în jurul nostru”.

Soțul ei, Mousa, a murit într-un bombardament. Ea a fugit din Raqqa cu copiii și au fost capturați de forțele kurde. Acum spune că nu se grăbește să se întoarcă în SUA.

”Guvernul va încerca să-mi ia copiii, când eu nu am făcut altceva decât să-i protejez? Aici le dau școală, mâncare. Dacă mă duc acolo sunt falită, nu am nimic”, mai spune Sam.

Sora ei încearcă să convingă guvernul SUA să-i aducă pe copii acasă.

Povestea integrală a femeii va putea fi văzută într-un documentar produs de BBC Panorama și PBS Frontline.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult