Talibanii oferă asigurări că evacuările vor fi permise inclusiv în septembrie. Afganistanul, amenințat de ISIS
Your browser doesn't support HTML5 video.
Țara e amenințată acum de atentatele grupării Stat Islamic. La Kabul, teroriştii au încercat ieri să lovească, din nou, aeroportul.
La prima încercare, au ratat ţinta, iar al doilea atentat a fost dejucat. Soldații americani l-au eliminat pe teroristul sinucigaș care se îndrepta spre aeroport.
Duminică, în jurul orei locale 17, o rachetă trasă spre aeroportul din Kabul şi-a ratat ţinta şi a lovit o casă dintr-un cartier învecinat. Impactul a făcut victime printre locatari.
În plus, armata americană a bombardat un vehicul care se îndrepta spre aeroport. Maşina transporta un individ care urma să comită un atentat sinucigaş.
Preşedintele american a avertizat că noi atacuri teroriste ar putea avea loc în aceste zile.
Phil Mudd, analist CNN specializat în contraterorism: „Nu contează ce fac talibanii după retragerea noastră, nu contează ce discuţii poarta guvernul american cu talibanii şi ce condiţii vor pune aceştia. E limpede că vor mai fi lovituri letale după 1 septembrie, bag mâna-n foc pentru asta, pentru că trebuie să nimicim ISIS-K”.
Riscul unor atacuri cu rachetă ori vehicule-capcană e cu atât mai mare cu cât forţele americane au început deja repatrierea celor șase mii de soldaţi care s-au ocupat de evacuarea cetăţenilor occidentali şi a civililor afgani. General Sir Nick Carter, șef al Statului Major britanic al Apărării: „Retragerea şi evacuarea sunt considerate cele mai dificile faze ale unui război pentru militari. În primul rând pentru că nu ai tu iniţiativa, dar şi pentru că e tot mai inconsistenta ariergada care îţi apără spatele în timp ce te retragi”.
Din păcate, avioanele care îi repatriază pe militari duc în Statele Unite şi 13 sicrie. 12 dintre soldaţii ucişi în atacul de joi aveau între 20 şi 25 de ani. Al 13-lea avea 31 de ani.
Darin Hoover, părintele unui soldat ucis: „Avea 11 ani în momentul atentatelor din 11 septembrie (2001). Şi, chiar din acel moment, a decis că se va înrola în armata când se face mare. Cel mai bun copil din lume. Nu mi-aş fi putut dori un fiu mai bun”.
A murit şi o tânără care fusese fotografiata în ultima săptămână alinând bebeluşi afgani, în aşteptarea zborurilor de evacuare. Un alt militar ucis urma să devină tata peste trei săptămâni.
În uriaşa misiune de salvare, apar situaţii dramatice: o fetiţă s-a născut chiar în avionul care îi scotea familia din Kabul către Birmingham, cu escală în Doha.
După ce apelul „E vreun doctor aici?” a rămas fără răspuns, însoţitoarele de zbor de la Turkish Airlines au ajutat-o pe femeia afgană de 26 de ani, intrată în travaliu din cauza emoţiilor şi stresului. Copila nou-născuta a primit numele Havva, echivalentul arab al Evei.
Cum decurg evacuările din Afganistan
Potrivit datelor oficiale, au fost evacuați până acum peste 114.000 de oameni din Afganistan. Dar mulți așteaptă încă la porțile aeroportului din Kabul şansa de a părăsi ţara, în ciuda avertismentelor legate de amenințările teroriste. Gruparea ISIS-K e considerată mult mai dură decât cea a talibanilor, cu care, de altfel, se află în conflict deschis.
În tot acest timp, cetățenii afgani de rând își plâng morții, victime ale luptei dintre cele două grupări.
Ali Rahmani, tatăl unei victime: „Situația este îngrozitoare, iar Sultani a vrut să scape din țară și nu era singurul, sunt mulți cei care au vrut să plece din cauza nesiguranței de aici”.
Fratele unui bărbat a pierit și el în atentatul de lângă aeroport. Avea doar 25 de ani, era sportiv de performanță și spera să poată fugi de nenorocirile din Afganistan.
Omid Ebadi, fratele victimei: „S-a dus la aeroport să se treacă pe liste pentru că a auzit că toți sportivii, care erau și angajați ai statului, vor fi ajutați de americani să plece din țară”.
Talibanii au dat asigurări că îi vor lăsa să plece şi după ziua de marți, 31 august, pe toţi străinii şi afganii care au permis de plecare în străinătate. Iar comunitatea internațională a anunțat că va continua să emită documentele necesare.
Emmanuel Macron, președintele franței: „Talibanii trebuie să respecte drepturile omului și drepturile celor care trebuie protajați prin azil. În al doilea rând, ei trebuie să fie foarte clari în ceea ce privește mișcările teroriste. Dacă se aliază cu teroriștii din zonă, evident va fi de neacceptat pentru noi. Iar, în al treilea rând, să respecte drepturile omului în funcție de valorile noastre, în special cu privire la demnitatea femeilor afgane”.
În încercarea lor de a afișa imaginea unor persoane deschise și moderate, talibanii au dat asigurări că femeile afgane vor putea studia în Universități, însă nu în clase mixte.