Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O a doua explozie nucleară ar fi avut loc în Rusia, după incidentul ţinut secret

Autorităţile norvegiene susţin că de fapt la baza Nionoksa din Rusia au avut loc 2 explozii.

Explozia care a ucis cinci oameni de ştiinţă ruşi în timpul testării unui motor de rachetă la începutul acestei luni a fost urmată de o a doua explozie două ore mai târziu, sursa probabilă a unui vârf de radiaţii, a declarat vineri agenţia de monitorizare geologică norvegiană, citată de Reuters.

A doua explozie, detectată doar de senzorii de analizare a semnalelor infrasonice şi nu de monitoarele seismice care înregistrează mişcările seismice, a fost probabil de la o rachetă alimentată cu combustibil radioactiv, a precizat agenţia Norsar.

Agenţia nucleară de stat a Rusiei, Rosatom, a declarat la 10 august că accidentul a implicat "surse de izotop", dar nu a oferit detalii suplimentare.

Ministerul Apărării rus nu a răspuns imediat la o cerere de a comenta când a fost contactat de Reuters vineri.

Citește și
harta radioactivitate
Reacţia Kremlinului la anunţul privind "norul radioactiv" care ar afecta şi România

 Rosatom a recunoscut că cinci dintre angajaţii săi au fost ucişi în explozia din 8 august în apropierea Mării Albe, în extremul nord al Rusiei. A fost de asemenea anunţată moartea a doi militari.

Au existat informaţii contradictorii cu privire la consecinţele accidentului. Ministerul Apărării rus a declarat iniţial că nivelul de radiaţii a rămas în parametri normali, în timp ce agenţia de stat a spus că nivelurile de radiaţii au crescut.

Autoritatea norvegiană pentru securitate nucleară DSA a declarat pe 15 august că a găsit cantităţi minime de iod radioactiv în apropierea graniţei arctice a Norvegiei cu Rusia, deşi nu a putut spune dacă aceasta avea legătură cu incidentul din Rusia.

Detectarea de către Norsar a unei a doua explozii a fost anunţată pentru prima dată de ziarul norvegian Aftenposten vineri.

"Am înregistrat două explozii, dintre care ultima a coincis în timp cu creşterea anunţată a radiaţiilor", a declarat pentru Reuters directorul executiv Norsar, Anne Stroemmen Lycke, adăugând că aceasta pare să provină din combustibilul rachetei.

 

"Ambele explozii au fost înregistrate pe sistemul nostru de infrasunete. Prima a fost de asemenea înregistrată de seismologi", a adăugat ea.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult