Modifica setarile cookie
Toate categoriile

NYT: Zeci de mii de soldați israelieni vor cuceri Gaza. Pe cine vânează: ”Este ca și mort. Vom ajunge la el”

Armata israeliană se pregăteşte să invadeze Fâşia Gaza în următoarele zile, zeci de mii de soldaţi având ordin să captureze oraşul Gaza şi să elimine actuala conducere a enclavei.  

Invazia a fost planificată iniţial pentru weekend, dar a fost amânată cu câteva zile, cel puţin în parte din cauza condiţiilor înnorate, care ar fi îngreunat sarcina piloţilor israelieni şi a operatorilor de drone de a oferi acoperire aeriană forţelor terestre, au declarat trei ofiţeri militari israelieni de rang înalt care au prezentat detalii neclasificate despre acest plan, scrie The New York Times (NYT).

În plus faţă de infanterie, forţa de atac israeliană va include tancuri, genişti şi comandouri, au adăugat ofiţerii. Trupele terestre vor fi acoperite de avioane de război, elicoptere de luptă, drone aeriene şi artilerie care va fi folosită de pe uscat şi de pe mare.

Armata israeliană a anunţat că obiectivul său final este de a elimina ierarhia politică şi militară de la vârful Hamas, gruparea palestiniană care controlează Fâşia Gaza şi care a condus atacurile teroriste de săptămâna trecută din Israel, soldate cu 1.300 de morţi.

Acest asalt israelian ar urma să fie cea mai amplă operaţiune terestră a Israelului de la invadarea Libanului în 2006.

Citește și
razboi israel gaza
Încă două persoane cu cetățenie israeliano-română au murit, în Israel. Un alt cetățean ar fi dispărut

Operaţiunea riscă să blocheze Israelul în luni de lupte urbane sângeroase, atât la suprafaţă, cât şi în labirintul de tuneluri de sub oraşul Gaza.

Este o ofensivă tensionată pe care Israelul a evitat-o mult timp, deoarece implică lupte într-o fâşie de pământ îngustă şi înghesuită, populată de peste 2 milioane de oameni.

Nu se știe ce va face Israel cu orașul Gaza 

Oficialii israelieni au avertizat că Hamas ar putea ucide ostatici israelieni, ar putea folosi civili pe post de scuturi umane şi au împânzit teritoriul cu bombe-capcană.

Rămâne incert ce va face Israelul cu oraşul Gaza, bastionul Hamas şi cel mai mare centru urban al enclavei, dacă îl va captura, sau ce anume vor să spună oficialii israelieni atunci când vorbesc despre distrugerea conducerii Hamas, scrie New York Times.

Hamas, considerat grup terorist de către Statele Unite şi Uniunea Europeană, este o mişcare socială de amploare, precum şi o miliţie care este adânc înrădăcinată în societatea din Gaza.

De asemenea, nu este clar dacă Hezbollah, miliţia libaneză mai mare susţinută de Iran, care este aliată cu Hamas şi care deţine o gamă vastă de rachete de precizie ghidate şi forţe terestre, va răspunde la o invadare a Fâşiei Gaza prin deschiderea unui al doilea front cu Israelul de-a lungul graniţei libaneze.

Zeci de mii de teroriști Hamas stau ascunși în tunele

Se crede că zeci de mii de oameni înarmaţi ai Hamas s-au adăpostit în sute de kilometri de tuneluri subterane şi buncăre sub oraşul Gaza şi în zonele înconjurătoare din nordul Gaza.

Liderii militari israelieni se aşteaptă ca Hamas să încerce să le împiedice avansul prin aruncarea în aer a unora dintre aceste tuneluri în timp ce israelienii avansează deasupra lor, precum şi prin explozia unor bombe amplasate la marginea drumurilor şi în clădiri.

Un oficial Hamas a declarat pentru NYT că luptătorii săi vor încerca să întindă ambuscade soldaţilor israelieni, ieşind din tuneluri în spatele lor, pentru a-i surprinde.

Pe de altă parte, potrivit oficialilor israelieni, regulile de angajare ale forţelor de apărare israeliene (IDF) sunt flexibilizate, astfel încât soldaţii vor putea trage mai uşor asupra suspecţilor.

Din cauza pagubelor de amploare provocate în oraşul Gaza de recentele lovituri aeriene israeliene, comandourile au primit în ultimele zile o pregătire suplimentară pentru a le ajuta să lupte în medii urbane pline de ruine, potrivit colonelului Golan Vach.

Yahya Sinwar, ținta nr. 1: ”Este ca și mort” 

Obiectivul militarilor israelieni va fi "debarasarea de Hamas şi eliminarea liderilor săi după măcelul pe care l-au comis", a declarat sâmbătă contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt principal al forţelor de apărare israeliene. "Această organizaţie nu va mai conduce Gaza din punct de vedere militar şi politic", a adăugat amiralul Hagari.

Un al doilea purtător de cuvânt militar a declarat că armata se concentrează în special pe uciderea lui Yahya Sinwar, cel mai înalt oficial al Hamas, ale cărui birouri, ca şi cele ale guvernului Hamas, se află în oraşul Gaza. Israelul îl consideră pe Sinwar responsabil pentru atrocităţile comise sâmbăta trecută împotriva israelienilor.

"Acest om este în vizorul nostru", a confirmat locotenent-colonelul Richard Hecht, un alt purtător de cuvânt al armatei. "Este ca şi mort. Vom ajunge la el", a adăugat colonelul Hecht.

Mulţi palestinieni spun că se tem că invazia va însemna o criză umanitară şi potenţial exil. Armata israeliană a declarat că încearcă să prevină pe cât posibil moartea civililor. Armata i-a avertizat pe palestinienii din oraşul Gaza să se îndrepte spre sudul teritoriului, care deocamdată nu va fi vizată de invazie. Sute de mii de persoane au ascultat acest apel, dar alţii - încurajaţi de Hamas - au rămas în casele lor.

Ce se va întâmpla cu ostaticii israelieni 

Complexitatea invaziei este accentuată de faptul că se crede că Hamas îi ţine pe mulţi dintre ostaticii israelieni cu ei în buncărele şi tunelurile lor subterane. Analiştii militari israelieni spun că se tem că Hamas îi va folosi pe ostatici ca scuturi umane, creând o dilemă morală şi operaţională pentru Israel.

"Singura modalitate de a ajunge la ostatici este printr-o operaţiune terestră", a declarat Miri Eisin, fost ofiţer militar de rang înalt şi director al Institutului Internaţional pentru Contraterorism de la Universitatea Reichman din Israel. Dar dacă o astfel de operaţiune va avea loc, spune Miri Eisin, "teroriştii vor lua acei copii şi supravieţuitori ai Holocaustului pe post de capcane şi îi vor face să explodeze pentru a ne arăta că suntem cruzi".

Pe de altă parte, atât Israelul, cât şi Hamas sunt adepţi ai războiului psihologic şi s-ar putea să se angajeze în el atât prin ameninţări, cât şi prin scurgeri de informaţii pentru a obţine avantaje, mai ales că situaţia ostaticilor rămâne nerezolvată.

18 luni de arestări din ușă în ușă 

Guvernul israelian nu a decis încă dacă va recuceri şi sudul Fâşiei Gaza pe lângă oraşul Gaza, potrivit unuia dintre ofiţerii militari de rang înalt. Dar dacă sudul Gaza rămâne în afara controlului israelian, unii lideri Hamas ar putea rămâne în continuare în libertate.

Unii lideri militari şi politici doresc ca soldaţii israelieni să procedeze timp de 18 luni la operaţiuni de arestare din uşă în uşă, a declarat Nimrod Novik, fost diplomat israelian de rang înalt şi consilier pentru securitate al guvernului israelian. "Alţii, cred, sunt mult mai sobri şi nu vorbesc despre distrugerea Hamas - ci mai degrabă despre privarea Hamas de capacitatea lor de a ne ameninţa", a adăugat Novik. Acest lucru ar putea implica îndepărtarea lansatoarelor de rachete, a tunelurilor şi a altor echipamente militare, dar, în esenţă, permiţând Hamas să continue ca mişcare socială, a explicat Novik.

Întrebarea cine va conduce Gaza după Hamas este, de asemenea, dificilă, mai spun analiştii. Israelul ar putea reafirma controlul direct asupra teritoriului, aşa cum a făcut-o din 1967 până în 2005, dar acest lucru ar implica guvernarea unei populaţii numeroase şi ostile.

Un plan discutat pe larg în prezent de diplomaţi, oficiali şi analişti presupune să se permită Autorităţii Palestiniene, care administrează părţi din Cisiordania, să preia din nou controlul asupra Gaza, după ce a fost forţată de Hamas să plece în 2007. Dar acest lucru ar risca să facă Autoritatea să pară o marionetă a Israelului, atrage atenţia Ibrahim Dalalsha, analist palestinian stabilit în Ramallah, Cisiordania. "Ar veni pe un tanc israelian, în urma eradicării Hamas", a menţionat Dalalsha.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult