Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Numărul imigranților care intră ilegal în UE, în scădere cu 42%. Care este situația trecerilor clandestine prin România

Numărul traversărilor clandestine descoperite la frontierele Uniunii Europene (UE) a scăzut cu 42% începând din ianuarie, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, anunţă marţi Agenţia europeană de supravegherea frontierelor (Frontex).

Cele mai semnificative scăderi au fost observate pe ruta Balcanilor de Vest (-79%) şi pe ruta Mediteranei centrale (-64%), potrivit unor date Frontex, informează AFP.

Trecerile ilegale din Africa de Vest s-au dublat (+100%), iar pe ruta terestră din estul UE, în estul Poloniei, s-au triplat (+192%), arată aceste date.

Agenţia, cu sediul la Varşovia, precizează că aceste se referă la numărul descopririlor trecerilor ilegale, în contextul în care o persoană poate traversa frontiera externă a UE de mai multe ori şi în locuri diferite.

Cea mai mare parte a trecerilor migranţilor sau refugiaţilor descoperite de către Frontex are loc la Marea Mediterană şi la Canalul Mânecii, către Marea Britanie.

Citește și
Polonia vrea suspendarea temporară a dreptului de azil pentru a împiedica migraţia ilegală. Reacția CE
Polonia vrea suspendarea temporară a dreptului de azil pentru a împiedica migraţia ilegală. Reacția CE
Siria, Mali și Ucraina, principalele țări de origine

Din ianuarie şi până în septembrie au avut loc 47.710 (- 64%) treceri ilegale înregistrate la Mediterana centrală, către Italia; 45.610 (+15%) la Mediterana de est către Turcia sau Grecia şi 11.483 (-1%) la Mediterana de vest către Spania, potrivit News.ro.

La Canalul Mânecii, numărul trecerilor descoperite a crescut la 47.514 din ianuarie în septembrie, cu 2% în plus faţă de primele luni din 2023.

Trecerile clandestine detectate din Africa de vest către Spania au crescut la 30.616 (100%).

Pe ruta din Balcanii de Vest - Bulgaria, România, Ungaria şi Croaţia -, Frontex a înregistrat 16.698 treceri ilegale, mai puţine cu 7,9% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2023.

La frontiera terestră de est a UE, de 6.000 de kilometri, între Uniune şi Belarus, Republica Moldova, Ucraina, ţările baltice, Polonia, România, Norvegia şi Rusia, numărul trecerilor ilegale detectate a crescut la 13.195 (192%).

Principalele trei ţări den origine ale migranţilor ilegali la frontierele UE sunt Siria, Mali şi Ucraina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult