Noul prim-ministru al Republicii Moldova ar putea fi Vladimir Golovatiuc, ambasadorul ţării la Moscova
Potrivit unimedia.info, deputaţii socialişti şi cei din Platforma Pentru Moldova au semnat pentru un nou candidat la funcţia de premier, în persoana lui Vladimir Golovatiuc, numit recent ambasador la Moscova.
''Anunţăm despre constituirea majorităţii parlamentare şi invităm preşedinta la consultări'', a declarat liderul grupului parlamentar al PSRM, Corneliu Furculiţă, în deschiderea şedinţei de joi a forului legislativ de la Chişinău.
''Scopul consultărilor este de a ne supune Constituţiei, care stipulează că preşedintele trebuie să se consulte cu toate facţiunile parlamentare pentru a decide un candidat pentru funcţia de prim-ministru'', a adăugat Furculiţă, citat de Reuters.
Totodată, Partidul Socialiştilor a contestat la Curtea Constituţională decretul semnat marţi de şefa statului Maia Sandu prin care aceasta l-a desemnat în funcţia de premier pe Igor Grosu, liderul formaţiunii sale, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS). Contestaţia va fi examinată vineri.
Igor Grosu a fost a doua nominalizare pentru funcţia de premier făcută de preşedintele Maia Sandu, după ce luna trecută a desemnat-o pe Natalia Gavriliţă, care nu a primit votul de încredere al deputaţilor din Parlamentul de la Chişinău.
Agenţia de presă britanică notează că decizia de joi a forului legislativ este de aşteptat să prelungească disputa dintre Maia Sandu, devenită în luna noiembrie preşedinte al Republicii Moldova cu o platformă pro-Uniunea Europeană, şi un parlament încă dominat de aleşi fideli ai precedentului şef al statului, pro-rusul Igor Dodon.
Anterior, Maia Sandu a acuzat parlamentul de încercare de sabotare a autorităţii sale şi ea caută să forţeze organizarea de alegeri legislative, pe care le consideră necesare pentru a-i oferi mai multă putere în combaterea corupţiei şi a pandemiei de coronavirus.
Biroul preşedintelui Maia Sandu nu a făcut deocamdată vreun comentariu despre nominalizarea lui Vladimir Golovatiuc.
În ultimii ani, Republica Moldova a fost marcată de instabilitate şi scandaluri de corupţie, printre care dispariţia sumei de 1 miliard de dolari din sistemul bancar, adaugă Reuters.