Noul atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei a amenințat securitatea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa
Your browser doesn't support HTML5 video.
În urma bombardamentelor, centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată temporar de la reţeaua electrică și au fost activate generatoarele de urgenţă. Șeful Agenției internaționale pentru energie atomică (AIEA) a lansat un avertisment în privința siguranței și securității celei mai mari centrale nucleare din Europa.
Proiectilele nu au căzut chiar în zona propriu-zisă a centralei Zaporojie, dar au avariat infrastructura învecinată. Și toate cele 20 de generatoare de urgență au fost activate.
Rafael Grossi, director IAEA: „Este a șasea oară când centrala nucleară de la Zaporojie a pierdut complet alimentarea cu energie electrică, din exterior. Și trebuie să opereze în acest mod de urgență. De fiecare dată dăm cu zarul... Dacă permitem ca astfel de situații să continue, mereu, la un moment dat nu vom mai avea noroc. Trebuie să ne angajăm că vom proteja siguranța și securitatea acestei centrale nucleare”.
Valul masiv de rachete și drone cu explozibil a vizat în special infrastructura energetică din 10 regiuni ale Ucrainei. O termocentrală din Kiev a fost bombardată. Și, inevitabil au aparut pene de curent extinse. Întregul oraș Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, a rămas fără apă curentă și căldură - anunța, joi dimineață, primarul.
Atac răzbunător al RusieiÎntr-un cartier rezidențial din Kiev au căzut resturile unei rachete distruse se pare în zbor.
Potrivit responsabililor ucraineni, peste 80 de rachete au fost lansate și doar 34 au fost interceptate de apărarea antiaeriană.
Iurii Ignat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene: „Nu-mi amintesc, ca să fiu sincer să mai fi fost un asemenea atac înainte. Inamicul a lansat în total șase rachete hipersonice Kinjal, diferite tipuri de avioane au fost folosite, inclusiv bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune”.
A fost un atac masiv, răzbunare pentru presupusa incursiune a unor sabotori naționaliști ucraineni pe teritoriul Rusiei, săptămâna trecută, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.
Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Ca răspuns la acțiunile teroriste organizate de regimul de la Kiev în regiunea Bryansk pe 2 martie a acestui an, Forțele Armate Ruse au lansat o lovitură masivă de represalii. Folosind arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, lansate de pe mare și pe uscat, inclusiv rachete hipersonice Kinjal”.
În multe locuri rușii au continuat și bombardamentele obisnuite de artilerie. La Herson, cel puțin trei oameni au murit după ce proiectilele au căzut într-o stație de autobuz.
Pe de altă parte, serviciile americane de informații estimează că Putin începe să înțeleagă situația din teren.
Avril Haines, director național de informații: „Putin înțelege mai bine limitele pe care le poate atinge armata sa și pare că se concentrează asupra unor obiective militare mai modeste, cel puțin pentru moment. Nu anticipam că armata rusă îşi va reveni suficient de mult în acest an pentru a obţine câştiguri teritoriale majore. Dar, cel mai probabil, Putin îşi face socoteala că timpul lucrează în favoarea sa şi că prelungirea războiului, inclusiv cu eventuale pauze în lupte, poate fi cea mai bună cale care i-a mai rămas pentru a asigura în cele din urmă interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, chiar dacă va dura ani de zile”.
Ce miză ar avea Bahmutul pentru rușiÎn ceea ce privește situația din Bahmut, potrivit Institutului american pentru Studiul Războiului, forțele ucrainene s-au retras controlat din estul orașului, pe celălalt mal al râului care dă numele acestui oraș minier. Astfel, jumătate din Bahmut este acum sub controlul rușilor.
Chiar dacă ar ocupa în intregime orașul - apreciază analiștii occidentali - e puțin probabil ca rușii să obțină un avans major, din lipsa echipamentelor și a munițiilor.
Evgheni Prigojin, liderul Wagner: „Până acum, lumea nu a întâlnit acea armată rusă bine antrenată, cu unități care nu au intrat încă în luptă, dotate cu toate mijloacele moderne de luptă și recunoaștere. Sunt perfect antrenați și așteaptă să le vină rândul”.
În schimb, pe măsură ce Rusia se confruntă cu pierderi tot mai ample, Kremlinul va deveni tot mai dependent de capacităţile sale nucleare, cibernetice şi spaţiale, au avertizat șefii serviciilor de informații americane.
Avril Haines, director național de informații: „Analiștii noștri consideră că amenințările nucleare ale lui Putin sunt menite să descurajeze Occidentul în a mai furniza sprijin Ucrainei”.
Dar, Ucraina va avea "în curand" un batalion complet de tancuri Leopard 2. Ministrul Apărării de la Varșovia a anunțat că Polonia a trimis deja 14 tancuri, așa cum s-a angajat. Iar celelalte - de la aliați, vor fi livrate curând. Este vorba de încă 22 de tancuri Leopard 2, de la Canada, Norvegia și Spania.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi in ucraina , centrala nucleara , zaporojie
Dată publicare: 09-03-2023 20:12