Noua şefă a diplomaţiei europene: Căderea lui Bashar al-Assad arată ”slăbiciunea” Rusiei şi Iranului, susţinătoarele sale
”Sfârşitul dictaturii lui (Bashar al-)Assad este o evoluţie pozitivă şi aşteptată de mult timp. Ea arată totodată slăbiciunea susţinătorilor lui Assad, Rusia şi Iranul”, apreciazxă pe X Kaja Kallas.
Bashar al-Assad, oftalmologul care a ucis 500.000 de sirieni. Un sfert de veac de tiranie, cu sprijinul Rusiei și IranuluiBashar al-Assad, oftalmologul care a ținut sub teroare Siria timp de un sfert de secol, cu sprijinul Rusiei și Iranului, a fugit duminică din țară. Sub conducerea sa, Siria a fost devastată de un război civil care a dus la moartea a 500.000 de oameni.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad, care potrivit unui ONG, a fugit duminică din Damasc, a condus Siria cu o mână de fier timp de aproape un sfert de secol, înăbuşind o rebeliune sângeroasă care s-a transformat într-unul dintre cele mai brutale războaie civile ale secolului XXI.
Acest oftalmolog de profesie, care nu a fost niciodată destinat celor mai înalte funcţii, a ajuns în fruntea statului la vârsta de 34 de ani, în 2000, la moartea tatălui său, Hafez al-Assad, căruia i-a succedat.
În 2011, el a fost confruntat cu Primăvara arabă în ţara sa, o serie de manifestaţii pro-democraţie care au fost rapid reprimate în vărsare de sânge şi au degenerat într-un război civil în care au fost implicate diverse forţe jihadiste, inclusiv organizaţia Statul Islamic.
El a reuşit să rămână la putere cu sprijinul masiv al Rusiei, Iranului şi Hezbollahului libanez. De neam alawit, el se prezintă drept protectorul minorităţilor siriene şi singurul bastion împotriva extremismului şi haosului.