Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nou val de crime în masă în Sudan, avertizează ONU. Cel puţin 124 de persoane au fost ucise

Un înalt oficial al ONU din Sudan spune că este profund tulburat de rapoartele despre „crime atroce” din statul central Gezira, inclusiv uciderea în masă a civililor de către Forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF), scrie BBC. 

Comentariile lui Clementine Nkweta-Salami au venit după ce un grup de activişti a declarat că cel puţin 124 de persoane au fost ucise de RSF în atacurile asupra sătenilor din ultima săptămână.

RSF a negat că vizează civili, spunând că luptătorii săi se ciocnesc cu milițiile înarmate de armată.

Conflictul de 18 luni din Sudan a ucis zeci de mii de oameni și a strămutat peste 11 milioane.

Statul Gezira s-a transformat săptămâna trecută într-un câmp de luptă major, după ce RSF a suferit o lovitură majoră când unul dintre comandanții săi, Abu Aqla Kayka, a dezertat în armată.

Armata a spus că a adus „un număr mare de forțe” cu el, în ceea ce a descris ca fiind prima dezertare importantă de partea ei.

Ca răspuns, RSF a spus că luptătorii săi se vor apăra și „se vor ocupa în mod decisiv de toți cei care poartă arme”.

Nkweta-Salam, Coordonatorul Rezident și Umanitar al ONU în Sudan, a declarat că rapoartele preliminare sugerau că RSF a efectuat un atac major în 20 și 25 octombrie.

Ea a adăugat că aceasta a dus la crime în masă, violarea femeilor și fetelor, jefuirea pe scară largă a piețelor și caselor și incendierea fermelor.

Nkweta-Salam a spus că aceste „crime atroce” au fost la o scară similară cu cele observate în regiunea Darfur din Sudan anul trecut, când RSF a fost acuzată de „curățare etnică” împotriva comunității locale.

Nkweta-Salam a spus că numărul morților este încă neclar, dar rapoartele preliminare au sugerat că zeci de persoane au fost ucise în statul Gezira.

Într-o declarație sâmbătă, Comitetul de Rezistență Wad Madani, care militează pentru încetarea conflictului și a guvernării democratice din Sudan, a declarat că RSF comite „masacre ample”, a informat agenția de presă Reuters.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult