Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nou protest în Belgrad. Oamenii avertizează că vor picheta instituțiile statului și vor bloca drumurile din țară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Câteva mii de sârbi s-au adunat și marți seară în centrul capitalei Belgrad, ca să denunțe fraudarea alegerilor legislative și locale, în urmă cu 10 zile.

Protestatarii au fost pașnici, dar avertizează că, pe viitor, vor picheta instituțiile statului și vor bloca drumurile din țară.

Între timp, președintele Vucici s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei. E un motiv de alarmă în plus pentru opoziția sârbă pro-occidentală și pentru simpatizanții lor.

În Belgrad, protestatarii au ieșit și aseară în stradă, furioși din cauza neregulilor de la recentele alegeri legislative. Oamenii au blocat principalele bulevarde din oraș, apoi au mărșăluit până la secția principală de poliție. Au cerut aici eliberarea celor 38 de persoane arestate duminică seară, când protestul a degenerat într-un asalt asupra primăriei capitalei sârbe. Partidele de opoziție au acuzat poliția de uz excesiv de forță. Femeie: „Sunt aici încă din luna mai. Știm cu toții ce s-a întâmplat în mai. Nu am așteptări prea mari, dar vrem libertate.”

În primăvară, întreaga țară a fost cutremurată de un atac armat ce a avut loc la o școală din Belgrad. Atunci, un copil de 13 ani a împușcat mortal 9 dintre colegi și pe paznicul școlii. La o zi distanță, opt oameni au fost uciși într-un alt atac armat comis în apropiere de Belgrad. Femeie: „Sunt aici pentru că mi-au furat votul. Nu mai putem trăi din cauza furturilor și a mafiei. Președintele Vucic s-a infiltrat peste tot, a devenit insuportabil. Toți tinerii au plecat din țară. O să ajung să locuiesc aici singură, fără copii și fără nepoți, fără nimic?” Reprezentanții unei misiuni internaționale de monitorizare a alegerilor din 17 decembrie spun că partidul președintelui Aleksandr Vucici fost avantajat în presa de stat, în timpul campaniei electorale. Mai mult, în ziua votului s-ar fi înregistrat multe nereguli, inclusiv voturi cumpărate. Germania a calificat presupusele fraude drept „inacceptabile” pentru o ţară care speră să adere la Uniunea Europeană. După scrutin, opoziția pro-europeană a organizat proteste în fiecare seară. Iar manifestațiile, departe de a se stinge, par să se extindă. Situația riscă să se complice în condițiile în care Moscova, aliatul tradițional al Serbiei, a ținut să transmită că vede în aceste manifestaţii o încercare a Occidentului de a destabiliza Serbia. Iar asta, în contextul în care președintele Aleksandr Vucici a avut o întâlnire chiar de Crăciun cu ambasadorul Rusiei în Serbia. Iar premierul aflat la final de mandat, Ana Brnabic, a mulțumit public serviciilor secrete rusești pentru că au furnizat guvernului informații despre activitățile planificate de opoziție.

Citește și
proteste belgrad
Președintele sârb acuzat că a fraudat alegerile și rușii dau vina pe Vest pentru proteste. Moscova compară Serbia cu Ucraina

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult