Nou bilanț al cutremurului din Japonia. Cel puțin 84 de persoane au murit, alte aproape 200 sunt încă dispărute
Cutremurul cu magnitudinea de 7,5 grade, resimţit până la Tokyo, la 300 km distanţă, s-a produs în Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, numeroase clădiri şi drumuri fiind distruse.
"Aceasta este cea mai gravă catastrofă" a erei Reiwa, care a început în 2019, odată cu ascensiunea la tron a actualului împărat japonez, a declarat joi premierul Fumio Kishida, în cadrul unei conferinţe de presă.
La peste 72 de ore de la catastrofă, scad speranţele de a găsi supravieţuitori. În acest sens, autorităţile au dat publicităţii joi numele a 179 de persoane încă dispărute.
Odată ce acest termen limită trece, "rata de supravieţuire a oamenilor care trebuie salvaţi va scădea brusc", a declarat guvernatorul oraşului Ishikawa, Hiroshi Hase.
În acest context, s-a produs şi o minune: o octogenară blocată într-o casă ruinată a fost salvat miercuri datorită unui câine antrenat pentru astfel de misiuni, a anunţat joi ministrul japonez al Apărării.
"Forţele de autoapărare (armata japoneză, n.red.) au salvat 122 de persoane (miercuri), între care o femeie în vârstă dintr-o casă din oraşul Wajima care a fost salvată de un câine de căutare (Jennifer)", a scris ministrul Apărării Minoru Kihara pe reţeaua de socializare X.
Peninsula Noto şi oraşele sale portuare Wajima şi Suzu par a fi zone de război după cutremurul produs de Anul Nou care a lovit această regiune la ora locală 16:10 (07:10 GMT), atingând magnitudinea 7,5, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS).
Sute de replici - unele puternice - au fost înregistrate, iar tsunamiul care a urmat luni cu valuri de peste un metru a acoperit numeroase ambarcaţiuni, eşuate pe chei, şi drumurile de la malul mării.
Situată pe aşa-numitul "Cerc de Foc al Pacificului", Japonia este una dintre ţările cu cea mai intensă activitate seismică din lume.