Nori imenși de fum provocați de incendiile din Canada au ajuns în New York. Risc „extrem de ridicat” pentru oameni
Your browser doesn't support HTML5 video.
Imaginile filmate de localnici arată cât de mult s-a agravat situația de la o zi la alta în nord-estul Statelor Unite. Faimoasa Statuie a Libertăţii, Podul din Manhattan și cartierul Brooklyn sunt învăluite într-o ceaţă portocalie. Este, de fapt, fumul care vine din Canada, unde peste 150 de incendii de vegetație ard necontrolat. 20.000 de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele.
Karin Caifa, corespondent CNN: „M-am îngrijorat când am deschis în această dimineață aplicația care monitorizează condițiile meteorologice și am văzut o hartă mare roșie, care îmi arăta calitatea aerului în Washington DC”.
La fel de rău e și în Detroit, Carolina de Nord, Pennsylnavia sau New York.
Kathy Hochul, guvernatorul statului New York: „Indicele normal de calitate a aerului este de 50. În ultimele 24 de ore, în unele zone din statul nostru s-a înregistrat un nivel de peste 400. Este o situație periculoasă”.
O astfel de valoare nu a mai fost înregistrată din anii '60, au spus oficialii newyorkezi.
Eric Adams, primarul orașului New York: „Toți locuitorii New York-ului ar trebui să își limiteze activitatea în aer liber cât de mult posibil. Dacă trebuie să ieșiți din casă, vă recomandăm să purtați o mască de protecție”.
Autoritățile vor distribui gratuit milioane de măști, cu un grad ridicat de protecție.
Localnic: „În ultimii ani, am purtat măști de protecție în interior și le-am dat jos în aer liber. Acum e invers”.
Afif El-Hasan, medic pneumolog: „Fumul afectează fiecare parte a căilor respiratorii, de la nas până la plămâni”.
Mai multe zboruri au deja întârzieri pe aeroporturile americane.
Pe măsură ce fumul se intensifică, condițiile se înrăutățesc și în Toronto.
Justin Trudeau, premierul canadian: „Vedem că sunt persoane vulnerabile în pericol, evenimentele în aer liber anulate, iar copiii sunt nevoiți să rămână în interior, în timpul pauzelor școlare”.
Incendiile din Canada au mistuit deja peste 3,8 milioane de hectare de teren, o suprafață de 12 ori mai mare decât media din ultimii zece ani pentru această perioadă a anului.