Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noi măsuri dure pentru a combate COVID-19, în Europa. Record național de infectări în Franța

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obligativitatea vaccinării pentru toți adulții sau doar de la vârsta de 50 de ani sunt cele două variante pe care le dezbate parlamentul Germaniei.

Măsurile propuse de guvern sunt menite să controleze valul Omicron care a dus Berlinul la noi recorduri de infectare. Între timp, cei de la Pfizer-BioNTech se pregătesc să testeze un vaccin țintit împotriva noii tulpini. Studiul clinic ar urma să răspundă la două întrebări: dacă acest ser face față contagiozității ieșite din comun. Și, dacă este într-adevăr nevoie, de a patra doză de ser.

Un nou record naţional de infectări în Franța

Franţa a stabilit un nou record naţional de infectări - peste o jumătate de milion de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore. Varianta Omicron reprezintă 95% din totalul cazurilor de COVID-19 confirmate în această țară. Parisul se pregătește totuși să ridice majoritatea restricțiilor din februarie, după ce tocmai a impus obligativitatea certificatului de vaccinare pentru acces la servicii, de la ospitalitate, la evenimente culturale, sportive ori pentru transport la distanță. Până la începutul acestei săptămâni era posibil să intri în restaurante ori în sălile de spectacol și cu teste negative.

Și parlamentul german a început dezbaterea unor măsuri care să stimuleze vaccinarea, în condițiile în care Institutul Robert Koch a raportat miercuri peste 164.000 de cazuri noi, un record de la izbucnirea pandemiei. Până acum, doar 75% dintre germani au primit măcar o doză de vaccin.

Pfizer-BioNTech a început recrutarea de voluntari pentru un studiu clinic

În acest timp, alianța Pfizer-BioNTech a început recrutarea de voluntari pentru un studiu clinic care vizează testarea siguranţei, a reacțiilor adverse și a răspunsului imunitar în cazul unui vaccin care vizează în mod specific tulpina Omicron. La studiu vor participa 1.420 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

Citește și
coronavirus
Coronavirus România 26 ianuarie 2022. Record: 34.255 de cazuri noi. Gradul de pozitivare este de 31,44%

Albert Bourla, CEO Pfizer: „Încercăm să obținem un ser ca să acopere tulpina Omicron, dar fără să neglijeze celelalte variante.”

Protecţia vaccinului Pfizer, inițial împotriva formelor uşoare sau moderate de COVID-19, pare să dispară mai rapid în cazul variantei Omicron. Totuși, trei doze de ser apară de formele grave de boală.

În continuare, mulți refuză vaccinarea

În altă ordine de idei, în Boston, un pacient de 31 de ani care refuză vaccinarea anti-COVID a fost scos de pe lista de așteptare a unui transplant cardiac.

David Ferguson, tatăl: „Vaccinul este contrar principiilor sale. Nu crede în vaccin. Corpul lui, alegerea lui.”

Tată a trei copii, D. J. Ferguson este internat din noiembrie anul trecut, suferind de o boală de inimă ereditară care face ca plămânii să i se umple cu sânge și de lichide. Era în fruntea listei de transplant, dar spitalul din Boston l-a descalificat. Spitalul spune că nu face altceva decât să respecte propria politică.

Dr. Arthur Caplan, şeful departamentului de etică medicală de la NYU Grossman School of Medicine: „După orice transplant, sistemul imunitar e la pământ. Te poate ucide gripa, COVID-ul, chiar o simplă răceală. Organele transplantabile sunt foarte puține și vor fi distribuite celor care au cele mai multe șanse să supraviețuiască.”

Familia ar vrea să mute pacientul la un alt spital, dar starea fragilă a acestuia nu permite acest lucru. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult