Noi informații despre incendiul din Valencia. Ce a generat propagarea rapidă a focului. "A acționat ca o pernă de aer"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cel puțin 10 locatari au murit și 14 sunt dați dispăruți. Localizarea celor 5 cadavre a fost posibilă cu ajutorul dronelor. Patru dintre victime sunt din aceeași familie. Din cauza vântului puternic și a materialului ușor inflambil din care era făcută fațada, complexul rezidențial, care era adminstrat de o româncă, a ars de parcă era făcut din paie.
Una dintre locatare s-a ghemuit în balconul înconjurat de flăcări. Pompierii nu au putut să intervenă imediat, pericolul a fost mult prea mare. Au stropit pereții cu apă înainte să se apropie cu scara telescopică pentru a o evacua pe femeie.
Pompierii au primit apelul puțin după ora locală 17:30. Punctul de pornire ar fi un scurt circuit produs în apartamentul 86 de la etajul al 7-lea. Flăcările s-au extins cu o iuțeală înspăimântătoare. Bucăți de fațadă arzând au fost purtate de vânt din balcon în balcon și, în mai puțin de 10 minute, mai multe etaje au fost cuprinse de foc. După nicio oră, toată clădirea de 14 etaje ardea, iar focul a înghțit și blocul de 10 etaje învecinat.
Vizibil zdruncinată, administratoarea complexului rezidențial, românca Adriana Banu, a stat de vorbă cu jurnaliștii spanioli. Femeia locuia chiar în blocul de 14 etaje.
Adriana Banu, administratoarea imobilului: "I-am sunat și pe pompieri, dar mi-au spus că fuseseră deja anunțați și sunt pe drum. Situația a degenerat rapid".
Reporter: Tu la ce etaj locuiești?
Adriana Banu, administratoarea imobilului: "La etajul 12".
Reporter: Și v-au evacuat imediat?
Adriana Banu, administratoarea imobilului: "Nu știu exact. Eu i-am spus fiicei și soacrei mele să iasă imediat, dar în interiorul clădirii au mai rămas mai mulți oameni".
Adriana Banu și toți ai ei au scăpat teferi.
Martoră la întreaga grozăvie a fost și o altă româncă, patroana unui restaurant situat la doi pași de complexul mistuit de foc.
Proprietara unui restaurant din zonă: "I-am ajutat cu ce s-a putut, cu mâncare, cu apă... E greu. Prin ce trec oamenii, nici nu se poate...Sperăm să nu fie mai multe victime. Am văzut de când a pornit, nu mă așteptam să fie așa de mare incendiul. Mă gândeam că e o singură scară, dar uite că nu a fost așa".
Niciun apartament nu a scăpat, în ciuda eforturilor supraomenești făcute de pompieri. Le-au fost potrivnice vremea și fațada pentru care s-a folosit masiv poliuretan puternic inflamabil.
Vântul care sufla cu pana la 70 de km/h a contribuit dramatic la propagarea incendiului.
Martor: "Vântul și-a schimbat direcția dinspre vest, moment în care flăcările au cuprins întreaga fațadă. Geamurile au început să se spargă și flăcările cuprindeau balcon după balcon. În trei sferturi de oră, clădirea a fost complet înghițită de flăcări".
Mulți locatari au fost salvați de portar care, din primele momente, a bătut din ușa în ușa și i-a ajutat pe vârstnici să iasă afară. Unii s-au aruncat de la etaj, pe pernele gonflabile pregătite de forțele de intervenție.
De jos, oamenii urmăreau înmărmuriți acțiunea pompierilor. Salvarea unui cuplu i-a ținut cu inima strânsă zeci de minute.
Mai multe persoane, inclusiv pompieri, au ajuns la spital.
Dezvoltarorul imobiliar care a construit complexul a intrat în falimentClădirile au fost construite între 2005 și 2008, la apogeul boom-ului imobiliar, de către dezvoltatorul catalan FBEX, fiind situate într-una dintre cele mai luxoase zone din Valencia: cartierul Campanar. Firma a intrat însă în faliment în 2010 din cauza unei datorii de peste 600 de milioane de euro.
Compus din două turnuri, complexul are 143 de locuințe și în jur de 450 de locatari.
Culmea ironiei, dezvoltatorul a promovat apartamentele punând în evidență ceea ce numea un tip inovator de fațadă din aluminiu și panouri din spumă poliuretanică. Acest sistem e foarte eficient pentru a izola de căldură şi frig, dar foarte inflamabil.
Experții spun că tocmai materialul izolator a acționat ca o pernă de aer, facilitând răspândirea focului și generând un efect de coș de fum. De altfel, la un an după finalizarea complexului, folosirea spumei poliuretanice a fost interzisă în construcții.