Noi imagini din satelit cu inundațiile care au devastat Europa. Nivelul Dunării se apropie periculos de recordul din 2013
Your browser doesn't support HTML5 video.
Între timp, preşedinta Comisiei Europene a anunţat un ajutor de zece miliarde de euro din Fondul de Coeziune al Uniunii pentru ţările afectate de inundaţii, printre care și România.
Dunărea a inundat cheiurile Budapestei. De o săptămână, capitala maghiară se pregătește pentru inundații potențial catastrofale, care pun la încercare sistemul de apărare a orașului. Bărbat: „Iată drumuri de pe mal sunt deja inundate și apele Dunării vor crește chiar și mai mult în zille următoare." Zece mii de oameni de la protecția civilă și soldați, precum și 15 mii de voluntari sunt mobilizați. În doar 24 de ore, nivelul Dunării a crescut cu aproape un metru si se apropie periculos de recordul atins în 2013 - de opt metri si 91 de centimetri. Viktor Orban, premierul Ungariei: „Liniile de protecție au fost pregătite pentru un nivel al apei crescut la 9 metri. Acest nivel este mai ridicat decât recordul precedent. Credem că am asigurat sistemul de apărare anti-inundații al Budapestei. Apărăm cele mai vulnerabile puncte ale orașului. Dacă nu intervine un eveniment sau un accident neașteptat, putem menține apele sub control. Conform estimărilor, vârful va fi atins sâmbătă, iar viitura va trece de teritoriul țării la mijlocul săptămânii viitoare." Și autoritățile române monitorizează debitul Dunării. Joi, la Porțile de Fier, fluviul avea un debit de 4.200 de metri cubi pe secundă, cu aproape 1.000 de metri cubi mai mult față de zilele precedente, dar încă aproape de media anuală a lunii septembrie. Vârful pe teritoriul nostru este așteptat la finalul săptămânii viitoare. Între timp, în Polonia, 14 mii de soldați sunt trimiși în zonele afectate de inundații. Unii ajută în orașele din sud-vestul țării. Și nu este timp de pierdut. Sacii de nisip sunt trecuți din mână în mană. Siobhan Robbins, Sky News: „Ce se întâmplă aici este o activitate esențială pentru prevenirea inundațiilor. Sacii cu nisip și pietriș sunt aruncați direct în apă, în speranța că astfel va fi încetinit curentul și va fi redusă presiunea asupra malurilor, deja consolidate. Astfel ar putea fi evitată revărsarea râului și inundarea străzilor orașului." Însă, pentru mulți oameni, ajutorul armatei a venit prea târziu. În una dintre localitati, zeci de case au fost inundate, la fel și uzina electrică de acolo, parcul central și multe locuri de joacă. Reporter: „Care este riscul pentru acest oraș?”
Bărbat: „Următoarele 24 de ore vor fi critice aici." Femeie: „N-am mai trecut niciodată prin așa ceva. Sunt șocată, dar sper că până la urmă vom scăpa." Nivelul fluviului Oder crește de la oră la oră, odată cu riscul de a se revărsa într-un oraș mare - Wrocław, cu 640.000 de locuitori, maturat de ape în 1997. Noi imagini din satelit arată amploarea inundațiilor în cateva orașe din Polonia și Republica Cehă. De altfel, în Cehia, opt persoane sunt în continuarea date dispărute după viiturile de duminică. Aflată în vizită în Polonia, preşedinta Comisiei Europene a anunţat un ajutor fără precedent. Ursula vin der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: „Sunt vremuri extraordinare, iar vremurile extraordinare au nevoie de măsuri la fel. În primă fază, putem să alocăm 10 miliarde de euro din Fondurile de Coeziune pentru țările afectate. Aceasta este o măsură de urgență."
Rău este și în Spania. În provincia Albacete, ploile puternice au transformat un râu într-un torent năprasnic. Iar în Italia, râul Senio a ieșit din matcă lângă Ravenna și apa a ajuns în partea centrală a orașului. În regiunea Emilia-Romagna, două persoane sunt date dispărute și peste 1.000 de locuitori au fost evacuati din cauza amenințării apelor, pentru că ploile neîncetate au umflat multe râuri. Este pentru al doilea an la rând când oamenii din aceste zone sunt loviți de furia naturii. Iar italienii sunt revoltați și acuză autoritățile că nu au luat măsuri pentru a preveni dezastrul.