Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noi imagini din satelit arată extinderea dispozitivului militar rus la granițele Ucrainei, inclusiv în Crimea

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia" și "Statele Unite vor să atragă Rusia într-un război".

Asta a susținut președintele Rusiei, Vladimir Putin, în primele sale comentari ample, după ce America și NATO au trimis scrisori oficiale în privința așa-numitelor garanții de securitate, legate de Ucraina, pe care le solicită Kremlinul. Putin a spus că guvernul său studiază răspunsul, dar este clar că principalele revendicări ale Rusiei, "au fost ignorate".

Vladimir Putin, președintele rus: “Principalele preocupări ale Rusiei au fost ignorate. Nu am primit niciun răspuns adecvat la cele trei solicitări fundamentale ale noastre: prevenirea extinderii NATO, fără sisteme de armament ofensiv în apropierea granițelor Rusiei, și revenirea la infrastructura militară NATO în Europa pe pozițiile existente în 1997”.

Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că încearcă să atragă Rusia într-un război cu Ucraina. Și a declarat că americanii vor să se folosească de confruntare pentru a impune și mai multe sancțiuni Rusiei.

Vladimir Putin, președintele rus: "Haideți să ne imaginăm că Ucraina este membru NATO, este plină de armament, are sisteme avansate de atac, ca cele din Polonia și România, și începe o operațiune în Crimeea. Nu mai vorbesc despre Donbas... (Crimeea) este un teritoriu rusesc suveran. Să ne imaginăm că Ucraina este stat membru NATO și inițiază o operațiune militară. Ce ar trebui să facem acum, ar trebui să luptăm împotriva blocului NATO? S-ar putea cineva măcar gândi la o asemenea eventualitate? Probabil că nu."

Citește și
blindate, SUA, Romania
VIDEO: Blindatele americane au ajuns pe drumurile din România. Ce spun oficialii SUA

Noi imagini din satelit arată extinderea dispozitivului militar rus la granițele Ucrainei, inclusiv în Crimea. Între timp sunt în plină desfășurare manevre militare comune, în Belarus, aproape de granița sudică, aflată la 75 de kilometri de Kiev.

Oficial, secretarul de stat al Statelor Unite Antony Blinken a transmis că America s-a angajat să prevină un conflict care nu este în interesul nimănui.

Dar comentariile de la Departamentul de stat nu au fost lipsite de ironie.

Ned Price, purtător de cuvant al departamentului de stat SUA: "L-am auzit pe președintele Putin spunând o grămadă de lucruri. Voi lăsa pe seama Kremlinologilor de acolo să citească în cafea și să încerce să interpreteze semnificația acestor remarci. În ceea ce ne privește, nu trebuie să facem asta pentru că știm că urmează un răspuns oficial din partea Federației Ruse".

Jen Psaki, purtătoare de cuvant la Casa Albă: "Nu știm ce are de gând Președintele Putin, dar este responsabilitatea noastră și este absolut necesar să păstrăm poarta către diplomație deschisă".

Aseară, în conferința de presă de după întrevederea cu premierul maghiar Viktor Orban, Putin nu s-a referit în niciun fel la acumulările masive de trupe la granițele Ucrainei. Și nici nu a oferit soluții... Dar a spus că este deschis pentru continuarea discuțiilor, în speranța că se va ajunge la o soluție acceptabilă pentru toate părțile.

După ce a fost marți la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Zelensky, premierul britanic Boris Johnson va vorbi la telefon cu Vladimir Putin, într-un efort de a mai reduce tensiunile. Numai că un înalt diplomat rus a spus că Rusia nu pune mare preț pe diplomația ucraineană.

Dmitry Polyanskiy, Russia's Deputy Ambassador to the UN: "Mereu este loc pentru diplomație, dar, cinstit, noi nu avem încredere în diplomația britanică. A arătat că este absolut lipsită de valoare în astfel de chestiuni".

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult