Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nivel uriaș de radiații depistat într-un oraș din Bulgaria. Ce s-a întâmplat

Este stare de alertă maximă în Bulgaria, după ce, în urma unei operațiuni sub acoperire coordonată de procurorul general, a fost descoperită o ”cantitate semnificativă” de americiu, extrem de radioactiv, într-o casă din orașul Karlovo.  

O cantitate semnificativă de americiu, un metal de mare valoare și extrem de radioactiv, a fost descoperită vineri într-o casă din orașul Karlovo, după o operațiune sub acoperire condusă de Parchetul raional din Plovdiv, în colaborare cu Ministerul de Interne și Agenția de Stat pentru Securitate Națională (SANS), scrie Novinite.

Americiul, un izotop cunoscut pentru radiațiile sale ionizante, necesită condiții speciale de depozitare. Potrivit unor surse, substanța a fost găsită și confiscată dintr-o casă din Karlovo.

În operațiune au fost implicați agenți ai Serviciului Național de Securitate, unități specializate de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum și pompieri dotați cu echipament de specialitate.

Operațiune supravegheată de procurorul general al Bulgariei

Datorită naturii sale radioactive, americiul trebuie manipulat și transportat în conformitate cu protocoale stricte de siguranță.

Citește și
elevi români
Gaz radioactiv, extrem de periculos, în școlile și grădinițele din România. Boala gravă pe care o generează "ucigașul tăcut"

Operațiunea a fost supravegheată personal de procurorul șef interimar Borislav Sarafov.

Mai multe detalii cu privire la materialul radioactiv confiscat sunt de așteptat să fie dezvăluite la un briefing al autorităților. Informarea va include precizări de la ministrul interimar de Interne Atanas Ilkov, președintele SANS Petar Tonchev și procurorul districtual Vanya Hristeva.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult