Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nicokas Sarkozy şi alte 12 persoane, judecate în dosarul libian al finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2007

Doi magistraţi financiari au hotărât, joi, trimiterea în judecată la un tribunal corecţional din Paris a lui Nicokas Sarkozy şi a 12 persoane în dosarul finanţării libiene a campaniei electorale a acestuia din 2007.

Fostul şef de stat francez neagă acuzațiile, anunţă, vineri, într-un comunicat procurorul naţional financiar Jean-François Bohnert, potrivit căruia prima audiere a fost stabilită la 7 martie 2024, relatează AFP, scrie News.ro.

Fostul pteşedinte francez, judecat în dosarul interceptărilor şi în scandalul Bygmalion, urmează să fie judecat timp de patru luni, la începutul lui 2025, cu privire la corupţie pasivă, asociere de răufăctori, finanţare ilegală a campaniei electorale şi tăinuire a unei deturnări de fonduri publice libiene.

În boxa acuzaţilor urmează să fie convocaţi alte 12 persoane, între care trei foşti miniştri de dreapta, doi foşti miniştri de Interne apropiaţi lui Nicolas Sarkozy: Claude Guéant şi Brice Hortefeux, dar şi Éric Woerth, fostul trezorier al campaniei prezidenţiale suspecte.

Nicolas Sarkozy a contestat întotdeauna aprig faptele şi şi-a multiplicat recursurile împotriva inculpării sale.

Citește și
nicolas sarkozy, vladimir putin
Sarkozy afirmă că Europa „are nevoie” de Rusia și critică politica europeană în Ucraina

„Sub rezerva exercitării unor eventuale căi de recurs”, procesul se va ţine „de la 6 ianuarie 2025 la 10 aprilie 2025”, la cea de-a 32-a Cameră a Tribunalului Corecţional din Paris, precizează Bohnert.

Judecătorii au dat curs, per ansamblu, cererilor din rechizitoriul Parchetului Naţional Financiar (PNF), care evoca la jumătatea lui mai „aprobarea” şi „cunoaşterea perfectă a faptelor” de către Nicolas Sarkozy.

Doi oameni de afaceri, suspectaţi de faptul că au servit ca intermediari, apar în centrul dosarului, francezo-libanezul Ziad Takieddine, care a fugit în Liban şi care ar urma să fie absent la proces, şi francezo-algerianul Alexandre Djouhri.

Anchetatori de la Oficiul Anticorupţie (OCLCIFF) şi magistraţi au adunat o serie de indicii tulburătoare în susţinerea tezei beneficierii de fonduri libiene a campaniei fostului preşedinte şi a anturajului său.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult