Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Niciun român printre sutele de civili evacuați din mijlocul războiului. Hamas: Gaza va rămâne un ghimpe în gâtul ocupanților

Your browser doesn't support HTML5 video.

Armata israeliană a anunţat joi seară că a încercuit oraşul Gaza și urmărește localizarea și distrugerea întregii infrastructuri subterane a Hamas.

Între timp, crește presiunea asupra Israelului din cauza numărului tot mai mare de civili care pier în bombardamente.

Secretarul american de stat Antony Blinken revine în Orientul Mijlociu, pentru a doua oară în ultimele trei săptămâni și spune că va cere Israelului măsuri concrete pentru cruţarea civililor palestinieni.

Joi, peste 300 de oameni au ieșit din Gaza, pe la frontiera cu Egiptul. Nu și români, deocamdată.

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

Citește și
hamas
Aripa militară a mişcării palestiniene Hamas afirmă că Gaza va fi un blestem pentru Israel

Cu sprijin din aer și de pe apă, soldații israelieni au reușit să încercuiească cel mai mare oraș din Fâșia Gaza, unde s-ar afla concentrate cele mai multe baze ale Hamas.

Contraamiral Daniel Hagari, principalul purtător de cuvânt al Armatei Israeliene: ”Luptătorii IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) au finalizat încercuirea orașului Gaza, centrul organizației teroriste Hamas. În ultimele ore, forțele de artilerie și infanterie, în cooperare cu cele aeriene, au atacat baze, sedii, puncte de concentrare și alte infrastructuri teroriste utilizate de Hamas și teroriștii săi".

Un fost adjunct al şefului Statului Major al armatei israeliene avertizează că ar fi o greșeală imensă ca soldații să încerce să intre în tunelurile celor de la Hamas, deoarece ar putea fi prinși într-o capcană. Un reportaj al unei televiziunii ruse de stat arată cât de bine dotate sunt aceste tuneluri.

Ghazi Hamad, lider Hamas: ”Gaza va rămâne un ghimpe în gâtul ocupanților și vom continua să luptăm împotriva ocupației (israeliene)".

În schimb, experții ONU continuă să ceară cu insistență o încetare a focului în scop umanitar în Fâșia Gaza.

Contraamiral Daniel Hagari, principalul purtător de cuvânt al Armatei Israeliene: "Problema încetării focului nici măcar nu intră în discuție, în acest moment. Forțele de Apărare ale Israelului sunt în război și luptă pentru distrugerea Hamas".

Și Statele Unite cer protecția civililor, dar admit că o încetare a focului din partea Israelului nu presupune și o încetare a atacurilor Hamas.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA: "Le oferim israelienilor asistență de securitate aproape în fiecare zi. Dacă susținem pauze de ambele părți, temporare, localizate, pentru a putea să scoatem de acolo cetățenii americani, pentru a putea duce ajutoare? Bineînțeles că vrem asta. Dar asta nu înseamnă că cerem o încetare generală a focului”.

În Gaza s-ar afla peste 20.000 de răniți

Situația rămâne tensionată și la granița de nord a Israelului, cu Libanul. După bombardamentele aviației israeliene asupra pozițiilor Hezbollah, o rachetă Grad a căzut la Kiriat Simona, o localitate israeliană din apropierea graniței. Doi oameni au fost grav răniți. Inițial s-a crezut că este o ripostă a grupării militare Hezbollah, dar Hamas a revendicat ulterior atacul.

Pe de altă parte, a continuat, pentru a doua zi la rând, evacuarea străinilor, a palestinienilor cu dublă cetățenie, precum și a răniților - prin punctul de frontieră dintre Gaza și Egipt, de la Rafah.

Potrivit ONU, miercuri, au ieșit peste 400 de oameni. Iar joi o nouă listă cu aproape 600 de persoane a fost publicată la Rafah. Însă doar puțin peste 300 au fost lăsați să treacă. 21 erau din rândul celor care au nevoie de asistență medicală. Numărul total estimat al răniților din Gaza ar fi însă de peste 20.000.

Pe lista celor evacuați în aceste două zile figurează sute de americani, dar și opt persoane cu cetățenie croată sau maghiară. Însă, din nou, nu apar cei 260 de români care au cerut să fie evacuați din enclava palestiniană.

Medic: "Cei mai mulți dintre aceștia (pacienți) au nevoie de intervenții chirurgicale complexe, inclusiv craniene sau la coloana vertebrală sau de alt gen. Oricum nu avem suficiente materiale medicale pentru pacienții pe care îi avem".

Peste 7.000 de cetățeni străini ar urma să părăsească Gaza

"Zona în care locuim a fost bombardată, iar fiul meu era în drum spre magazin să cumpere lucruri pentru casă, de care aveam nevoie cu disperare. Au bombardat strada pe care locuim, iar fiul meu a fost printre răniți. Starea lui a fost critică, cu o fracturi la coloană și la umăr. Nu s-a mișcat din pat timp de 21 de zile".

În total, peste 7.000 de cetăţeni străini ar putea părăsi Gaza în cadrul unui acord între Israel, Hamas şi Egipt, negociat de Qatar în coordonare cu SUA.

Pentru cei prinși în bombardamentele din Fâșia Gaza, situația este de-a dreptul disperată. Armata israeliana a bombardat de trei ori în ultimele zile zona taberei de refugiați Jabalia, pentru eliminarea teroriștilor Hamas si distrugerea centrelor de comandă și a tunelurilor subterane.

Au fost uciși și răniți sute de oamani, inclusiv copii. Ministerul Sănătății controlat de Hamas susține că ar fi 1.000 de oameni morți, răniți sau dispăruți sub dărâmături.

Iar ONU afirmă că patru dintre școlile construite de organizație în Fâșia Gaza și care erau folosite acum pe post de adăposturi au fost lovite de rachetele israeliene, iar zeci de oameni și-au pierdut viața.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult