Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Nicăieri în țara asta nu mai există vreun loc sigur”. Israel continuă bombardamentul asupra Beirutului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Atacuri uriașe au zguduit și joi-noapte capitala Libanului. Israelul a lansat cel puțin 11 lovituri consecutive, iar una dintre ele a avut ținta în apropierea celui mai mare aeroport din Beirut.

Presa occidentală scrie că armata israeliană îl vânează, cel mai probabil, pe succesorul liderului Hezbollah ucis în urmă cu o săptămână. Una dintre rachetele israeliene a provocat explozii puternice lângă aeroportul internațional din Beirut.

Bombardamentul a fost atât de violent încât a declanşat alarmele maşinilor şi a zdruncinat clădirile din capitala libaneză şi din împrejurimi. Asta în contextul în care tot mai multe state, printre care și România, au organizat zilele trecute transporturi aeriene pentru cetățenii care au cerut să fie evacuați din Liban. Herzi Halevi, șeful armatei israeliene: „Nu vom mai permite militanților Hezbollah să se stabilească în aceste locuri în viitor. Daunele grave aduse grupării Hezbollah în toate zonele din Beirut, în Valea Libanului sau în sudul Libanului vor continua." Potrivit armatei israeliene, atacurile au vizat în special "locuri de producţie de arme şi de depozitare a armelor".

Dar ar fi fost lovit și "sediul general al informaţiilor" Hezbollah, chiar lângă capitală libaneză. John Sparks, corespondent Sky News: „Războiul a ajuns în centrul Beirutului. Nicăieri în țara asta nu mai există un loc sigur. Să aruncăm o privire aici, bandaje, mânuși chirurgicale, un stetoscop. Toate aceste obiecte sunt de acolo sus, de la etajul trei al acestei clădiri, care găzduia o organizație islamică de apărare civilă. Ni s-a spus că erau acolo paramedici și alți angajați ai serviciului de urgență, care dormeau chiar acolo. Pe de altă parte, aici vedem un magazin de narghilele deschis, după ce au șters praful de după explozii. Este unul dintre paradoxurile orașului - război și distrugeri, în timp ce viața merge înainte”. Potrivit portalului Axios, israelienii îl vânează acum pe Hashem Safieddine. Înaltul oficial Hezbollah este considerat de mulți drept succesorul de drept al șeicului Hassan Nasrallah, șef al grupării timp de 32 de ani, care a fost ucis în urmă cu o săptămână. Paramedici și angajați ai serviciului de urgență dormeau acolo, după cum ni s-a spus, în momentul loviturii. Pe de altă parte, presa occidentală nu exclude ca Hashem Safieddine, în vârstă de 60 de ani, să fi fost deja ucis într-unul dintre raidurile israeliene de joi. Între timp, președintele american a lăsat ușa deschisă Israelului să răspundă valului de rachete lansate de Iran la începutul săptămânii. Mai mult, la Washington se poartă discuții cu privire la posibilele atacuri ale Israelului asupra infrastructurii petroliere iraniene.  Biden: ”Nu cred că va fi un război total. Cred că poate fi evitat. Dar sunt încă multe, foarte multe de făcut.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult