Modifica setarile cookie
Toate categoriile

NATO pune Rusia pe jar. Un "spaţiu Schengen" militar ar putea fi creat în Europa. Kremlinul a luat atitudine

Kremlinul spune că dorinţa NATO de a dispune de un analog militar al spaţiului Schengen în Europa, unde forţele armate ale alianţei să se poată deplasa liber pentru a contracara Rusia, creează tensiuni sporite şi constituie un motiv de îngrijorare.

Într-un interviu publicat joi de agenţie, general-locotenentul Alexander Sollfrank, şeful comandamentului logistic al NATO (JSEC) a afirmat că i-ar plăcea o astfel de zonă. El a declarat că mişcările de trupe în Europa sunt îngreunate de birocraţie, care poate provoca întârzieri importante în caz de conflict cu Rusia, relatează Reuters, citată de Agerpres.

NATO sprijină activ Ucraina în războiul cu Rusia, iar Kievul speră să se alăture în cele din urmă alianţei. Însă NATO nu este în război cu Rusia - o situaţie pe care preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri occidentali au declarat că doresc să o evite, având în vedere arsenalul nuclear imens al Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a avertizat că Rusia va reacţiona dacă propunerea unui "Schengen militar" devine realitate. "Alianţa a considerat întotdeauna ţara noastră un aşa-numit inamic teoretic.Acum consideră deschis că ţara noastră este un adversar evident. Aceasta nu este altceva decât o alimentare a tensiunilor în Europa, care are consecinţe", a susţinut el în faţa presei.

Kremlin: „NATO se deplasează către noi”

Potrivit oficialului de la Kremlin, discuţiile despre construcţia unui "Schengen militar" dovedesc încă o dată că Europa nu doreşte să audă preocupările legitime ale Moscovei şi este gata să îşi dezvolte propria securitate pe seama Rusiei.

Citește și
vladimir putin
NATO avertizează cu privire la un amestec al Rusiei în Bosnia. Zelenski spune că Putin vrea să creeze noi crize

"NATO este cea care îşi mută continuu infrastructura militară către graniţele noastre. Noi nu ne deplasăm către infrastructura NATO. NATO se deplasează către noi. Iar asta nu poate decât să provoace îngrijorare şi nu poate decât să ducă la măsuri de retorsiune pentru asigurarea securităţii noastre", a afirmat purtătorul de cuvânt.

După sfârşitul războiului rece şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, NATO s-a extins cu circa 1.000 de kilometri spre est, primind ţări foste membre ale Pactului de la Varşovia, iar lungimea flancului de est al alianţei a crescut la aproximativ 4000 de km, menţionează Reuters.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult