Modifica setarile cookie
Toate categoriile

NATO avertizează cu privire la un amestec al Rusiei în Bosnia. Zelenski spune că Putin vrea să creeze noi crize

O ”retorică secesionistă” în entitatea sârbă Republica Srpska şi amestecul ”răuvoitor” al Rusiei în Bosnia-Herţegovina îngrijorează NATO, declară luni secretarul general Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită la Sarajevo.

”Suntem îngrijoraţi de retorica secesionistă, care caută împărţirea, şi de amestecul străin răuvoitor” în Bosnia, a declarat Jens Stoltenberg, referindu-se la Rusia.

Bosnia-Herţegovina - împărţită după Războiul intercomunitar din perioada 1992-1995 înfuncţie de linii de fractură etnice - este alcătuită din două entităţi: una sârbă şi una croato-musulmană, legate printr-un Guvern central slab.

O posibilă secesiune

Liderul politic al etnicilor sârbi din Bosnia, Milorad Dodik, care-şi cultivă relaţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin, evocă cu regularitate eventualitatea unei secesiuni a entităţii sârbe - Republica Srpska (RS).

Potrivit secretarului general al NATO, actuala situaţie riscă să pună în pericol ”stabilitatea” în ţară şi să blocheze reforme aflate în curs.

Citește și
Semnele care arată că Vladimir Putin ar fi murit și a fost înlocuit de o sosie. Analiza unei experte în limbajul corporal
Un naționalist rus vrea să-l învingă pe Putin în alegerile prezidențiale din 2024: „O criză sistemică se dezvoltă în Rusia"

”Aliaţii susţin ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Bosniei-Herţegovina”, a subliniat el.

”Securitatea voastră este importantă în regiunea Balcanilor de Vest şi în Europa”, a insistat Jens Stoltenberg.

Seceretarul general al NATO face aceste declaraţii la câteva zile după un avertisment al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a acuzat Moscova de faptul că vrea să creeze noi crize - atât în Balcani, cât şi în Republica Moldova -, cu scopul de a deturna atenţia de la Războiul din Ucraina.

”Acordaţi atenţie Balcanilor. Credeţi-mă, primim informaţii. Rusia are un plan (...). Dacă ţările din lume nu fac nimic acum, va exista din nou o astfel de deflagraţie”, avertiza Volodimir Zelenski joi, potrivit presei ucrainene.

Încă de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, în februarie 2022, Misiunea militară europeană în Bosnia-Herţegovina (EUFOR-Althea) şi-a consolidat prezenţa în Bosnia-Herţegovina de la 500 la 1.100 de militari.

Jens Stoltenberg se află într-un turneu în Blacanii deVest.

După vizita din Bosnia-Herţegovina, unde s-a întâlnit cu ministrulbosniac al Apărării Borjana Kristo, el urmează să efectueze o vizită în Kosovo, Serbia şi Macedonia de Nord.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult