Modifica setarile cookie
Toate categoriile

NATO avertizează asupra unui război total cu Rusia. Ce se întâmplă dacă o țară NATO este atacată

Occidentul ar trebui să se pregătească pentru un război cu Rusia în următorii 20 de ani și ar trebui "să se aștepte la neprevăzut", susține un oficial militar NATO.

Luând cuvântul la o reuniune la Bruxelles, președintele Comitetului militar al șefilor naționali al NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat următoarele, potrivit Yahoo News:

"Trebuie să ne dăm seama că nu este un dat faptul că suntem în pace. Și de aceea noi [forțele NATO] ne pregătim pentru un conflict cu Rusia.

Dar discuția este mult mai amplă. Este vorba, de asemenea, de baza industrială și, de asemenea, de oameni care trebuie să înțeleagă că joacă un rol... conștientizarea faptului că nu totul este planificabil și că nu totul va fi minunat în următorii 20 de ani."

El a adăugat:

Citește și
exercitiu militar
NATO intenţionează să mobilizeze 90.000 de militari pentru cel mai mare exerciţiu de după Războiul Rece

"Trebuie să fim mai pregătiți în toate domeniile. Trebuie să aveți un sistem pentru a găsi mai mulți oameni dacă se ajunge la război, indiferent dacă se va ajunge sau nu. Apoi vorbim de mobilizare, rezerviști sau recrutare.

Trebuie să te poți baza pe o bază industrială capabilă să producă arme și muniții suficient de repede pentru a putea continua un conflict dacă ești implicat în el."

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat pentru publicația Der Tagesspiegel că experții germani au în vedere o perioadă de 5-8 ani în care ar putea exista posibilitatea ca Rusia să atace o țară NATO.

"Auzim amenințări de la Kremlin aproape în fiecare zi... așa că trebuie să luăm în calcul faptul că Vladimir Putin ar putea chiar să atace o țară NATO într-o zi", a declarat Pistorius, subliniind că amenințarea nu era așteptată acum. "Experții noștri se așteaptă la o perioadă de cinci până la opt ani în care acest lucru ar putea fi posibil".

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care conflictul dintre Rusia și Ucraina a marcat cea de-a 695-a zi și în timp ce forțele rusești au declarat că au preluat controlul asupra așezării Vesele, în estul regiunii Donețk din Ucraina.

"Nu numai că contraofensiva lor a eșuat, dar inițiativa se află în întregime în mâinile forțelor armate ruse", a declarat săptămâna aceasta președintele rus Vladimir Putin, în ciuda faptului că Ucraina a intensificat atacurile aeriene în regiune.

"Dacă acest lucru continuă, statalitatea Ucrainei ar putea primi o lovitură ireparabilă și foarte gravă", a mai spus el.

Ce este NATO?

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este o alianță politică și militară formată din 30 de țări.

NATO a fost înființată în 1949 pentru a proteja membrii împotriva Uniunii Sovietice, 12 națiuni semnând inițial Tratatul Atlanticului de Nord la Washington DC.

Aceste țări erau: SUA, Canada, Regatul Unit, Belgia, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Portugalia.

Obiectivele politice declarate ale NATO sunt "promovarea valorilor democratice", "permiterea membrilor să se consulte și să coopereze în domeniul apărării și al securității" și "prevenirea conflictelor".

Organizația afirmă că "se angajează să rezolve în mod pașnic disputele", dar, dacă diplomația eșuează, își va folosi puterea militară "pentru a întreprinde operațiuni de gestionare a crizelor".

Ce se întâmplă dacă o țară  este atacată NATO

Clauza de apărare colectivă din tratatul fondator al NATO - articolul 5 din Tratatul de la Washington - este o dispoziție care prevede că un atac împotriva unui membru este considerat un atac împotriva tuturor membrilor.

Aceasta este o parte fundamentală a NATO și este motivul pentru care se spune că este o alianță defensivă.

NATO afirmă că operațiunile militare sunt desfășurate în temeiul articolului 5 sau al unui mandat al Națiunilor Unite, singure sau în cooperare cu alte țări și organizații internaționale.

Luna trecută, ca răspuns direct la conflictul din Ucraina, NATO a precizat:

"Aliații s-au angajat să desfășoare forțe capabile și pregătite de luptă pe flancul estic al Alianței. Cele opt grupuri de luptă demonstrează forța legăturii transatlantice și solidaritatea, determinarea și capacitatea Alianței de a răspunde la orice agresiune.

Multe activități întreprinse de aliați la nivel național contribuie, de asemenea, la creșterea activității aliate în partea estică a Alianței. Ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Aliații au trimis nave, avioane și trupe suplimentare pe teritoriul NATO din estul Europei, consolidând și mai mult postura de descurajare și apărare a Alianței."

În mod crucial, Ucraina nu este membră a NATO și, prin urmare, alianța nu este obligată prin tratat să o apere, în timp ce președintele american Joe Biden a declarat că nu va trimite trupe americane sau aliate pentru a lupta împotriva Rusiei în Ucraina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult