NASA a lansat noi imagini spațiale uimitoare, combinând puterile vizuale ale James Webb și ale Observatorului Chandra
Galerie foto
Patru imagini noi, lansate săptămâna trecută, arată două galaxii, o nebuloasă și un grup de stele. Imaginile au fost realizate prin datele colectate de la Observatorul Chandra X-Ray, Telescopul spațial James Webb și Telescopul spațial Hubble.
„Fiecare imagine combină razele X ale lui Chandra – o formă de lumină de înaltă energie – cu date în infraroșu din imaginile Webb lansate anterior, ambele fiind invizibile cu ochiul liber”, a spus NASA într-un comunicat.
NGC 346 - orașul de steleNGC 346 este un grup de stele dintr-o galaxie la 200.000 de ani lumină de Pământ – Micul Nor Magellanic, pe care îl puteți vedea cu ochiul liber pe unele dintre cele mai întunecate ceruri de pe Pământ.
Grupurile de stele sunt ca niște orașe masive, dar pentru stele. Ele pot fi alcătuite din sute până la milioane de stele care se formează toate în regiuni de gaz și praf interstelar.
„Datele Chandra dezvăluie, de asemenea, stele tinere, fierbinți și masive care trimit vânturi puternice spre exterior de pe suprafața lor”, a spus NASA.
Frumoasa galaxie spirală NGC 1672 își arată stelele neutroniceNGC 1672 este o galaxie spirală la aproximativ 60 de milioane de ani lumină de Pământ.
Astronomii o clasifică drept o galaxie spirală „barată” datorită formei sale, care include brațe drepte „barate” de stele în apropierea centrului său. Brațele altor spirale se răsucesc mai mult pe măsură ce se apropie de miez.
În imagine, datele cu raze X de la Chandra dezvăluie găuri negre în procesul de consum lent de stele însoțitoare, precum și rămășițe de supernovă și stele neutronice - nuclee extrem de dense de stele masive care au ajuns la sfârșit.
Fascinanta galaxia spirală M74 arată ca o operă de artăLa fel ca galaxia Calea Lactee pe care Pământul o numește acasă, Messier 74 (M74) este o galaxie spirală, dar se află la 32 de milioane de ani lumină distanță.
M74 este uneori numită Galaxia Fantomă pentru că este relativ slabă - și mai greu de văzut cu telescoape mici decât alte galaxii.
Maiestuoasa Nebuloasa Vultur M16 arată fantomaticăMessier 16 (M16), numită și Nebuloasa Vultur, se află la aproximativ 6.500 de ani lumină distanță. Imaginea înfățișează regiunea cerului numită „Stâlpii Creației”, care include nori denși de praf și gaz.
„Telescopul Webb arată coloanele întunecate de gaz și praf care învăluie puținele stele în curs de formare rămase”, a spus NASA.