Muncitori din toată lumea culeg strugurii din Burgundia. Se așteaptă o recoltă de excepție: ”Este foarte, foarte bine”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Anul acesta, producătorii se așteaptă la o recoltă bogată. Le vin în ajutor muncitori din mai multe părți ale lumii, pentru a grăbi culesul strugurilor.
În timp ce soarele răsare deasupra Burgundiei, viticultorii sunt deja la lucru. Au în jur numeroase rânduri de viță de vie, fiecare încărcat cu boabe de struguri, coapte și gata să fie culese.
Accentul principal în Burgundia se pune pe soiul Pinot Noir, iar muncitorii lucrează de zor să ducă strugurii în cramă, înainte de a se strica. E nevoie de precizie în această perioadă de recoltare.
Culeși prea devreme, strugurii vor fi foarte acizi, iar prea târziu fructele vor putrezi sau zaharurile se vor dezvolta prea mult. Dar, în acest an, vinul va fi unul de excepție, spun viticultorii francezi.
Jean-Rémi Fray, managerul podgoriei Château de Pommard: "Azi am făcut o estimare a randamentului când strugurii erau încă verzi și ne așteptăm să avem între 45 și 50 de hectolitri la hectar, ceea ce este foarte, foarte bine. În ceea ce privește sticlele de vin, producția va consta în aproape 120.000 de sticle”.
Fiind una dintre cele mai prestigioase regiuni viticole din Franța, în Burgundia forța de muncă este una internațională.
Joseph Balla, muncitor din Camerun: "Este prima mea experiență aici. Am venit să văd despre ce e vorba. Îmi place, pentru că atmosfera e una relaxantă, se fac glume și în același timp muncim".
Anul trecut s-au vândut vinuri de Burgundia în valoare de 1,5 miliarde de euroMunca nu e una tocmai ușoară. Sunt două săptămâni intense, de la răsărit până la apus, timp în care oamenii cară sute de lăzi cu struguri.
Matteo Baldi, muncitor din Italia: "Vii aici și știi că trebuie să muncești. Așa că orice trebuie să faci este greu. Sunt cam două săptămâni în care munca fizică este foarte solicitantă".
Unii vin aici din cauza dragostei lor pentru vin. Priscilla a călătorit tocmai din Costa Rica pentru a se pregăti ca somelier.
Priscilla Cruz, pasionată de vin, originară din Costa Rica: "Trebuie să vii aici pentru a simți mirosul pământului și restul detaliilor atunci când culegi strugurii. Cred că e un lucru minunat".
În doar câteva zile, ultimii struguri vor fi culeși, iar munca de recoltare se va relua peste un an. Anul trecut, vânzările de vinuri de Burgundia au fost de 1,5 miliarde de euro. Statele Unite rămân principala piață de desfacere, urmate de Marea Britanie și Japonia.