Multe țări europene își doresc ca Ucraina să intre în UE și propun o procedură de urgență
Your browser doesn't support HTML5 video.
"Dacă Moscova și-a dorit să dezbine comunitatea internațională a obținut exact opusul", a spus răspicat șefa Comisiei Europene. În timp ce bombele, se abat asupra orașelor ucrainene, cele două capitale au anunțat pentru miercuri o nouă rundă de negocieri.
Olaf Scholz, German Chancellor: ”Suntem într-o situație dramatică. Ucraina luptă pentru surpaviețuire. Mișcările de trupe rusești sunt ample. Să nu ne amăgim! Vor urma vremuri foarte dramatice. Scenele care se petrec acum în Ucraina, victimele, distrugerea blocurilor de locuințe și a infrastructurii, toate astea sunt probabil doar inceputul a ceea ce va urma.”
Boris Johnson, premier britanic: ”Sunt absolut convins, pe măsură ce acest conflict odios avansează, sunt mai convins ca niciodată că Putin va eșua. Putin trebuie să eșueze! Vom reuși să protejăm și să menținem Ucraina ca și suveran independent și democratic.”
La o conferință de presă susținută de Boris Johnson la Varșovia, alături de omologul său polonez, microfonul pentru întrebări a ajuns și la o tânără care a fugit din Ucraina la sfârșitul săptămânii trecute.
Daria Kaleniuk, directoarea unui ONG anti-corupţie de la Kiev: ”Vorbiți de stoicismul poporului ucrainean, dar femeile și copiii Ucrainei trăiesc într-o frică nemărginită din cauza bombelor și a rachetelor. Poporul ucrainean cere cu disperare ajutorul Occidentului pentru a ne proteja spațiul aerian. Cerem o zonă de excludere aeriană, despre care spuneți că ar declanșa Al Treilea Razboi Mondial. Dar care e alternativa ? Să priviți de pe margine? Domnule prim-ministru, ați venit în Polonia, dar nu mergeți și la Kiev, pentru că vă e frică. NATO se teme de Al Treilea Razboi Mondial, dar acesta a început deja!
Boris Johnson: ”Când vorbiți de zone de excludere aeriană, din păcate, implicația ar fi ca Marea Britanie să doboare avioane rusești. Nu putem face asta. Consecințele ar scăpa de sub control.” Ce fac în schimb occidentalii este să apese tot mai mult pedala sancțiunilor. Cu fiecare zi ce trece, pachetul de măsuri împotriva Moscovei ia proporții și tot mai multe state îl adoptă: de la închiderea spaţiilor aeriene, îngheţarea activelor unor personalităţi şi firme din Rusia, până la reevaluarea unor legături financiare sau comerciale.
Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei: ”Sancțiunile sunt teribil de eficiente. Vom duce un război economic și financiar total împotriva Rusiei. Rezervele valutare ale Rusiei dispar și faimosul cufăr de război al lui Vladimir Putin este aproape gol. Piața se prăbușește. Inflația este în creștere. Banca Centrală (rusă) nu a avut altă opțiune decât să majoreze ratele dobânzilor cu 10% până la 20%, ceea ce înseamnă că firmele nu vor mai avea acces la împrumuturi sau vor avea rate foarte mari la împrumuturi pentru a investi și dezvolta economia Rusiei. Prin urmare, vom provoca prăbușirea economiei ruse.”
Blocarea activelor în valută din străinătate ale Băncii Centrale a Rusiei a provocat luni prăbuşirea cursului rublei, iar mulţi oameni s-au precipitat către bănci să retragă numerar. Moscova a reacţionat de urgență, interzicând rezidenţilor să transfere valută în străinătate şi obligând exportatorii din Rusia să îşi schimbe în moneda naţională o mare parte din venituri.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: ”Sancţiunile occidentale nu vor determina niciodată Rusia să-şi schimbe poziţia asupra Ucrainei.”
În același timp cu sancțiunile economice usturătoare, Occidentul își intensifică livrările de arme către Ucraina.
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă: ”Sprijinul nostru pentru Ucraina este crucial. Crucial! Au nevoie de muniție, au nevoie de materiale medicale, arme defensive de toate felurile. Și le vom furniza prin decizia tuturor statelor membre. Toată lumea, absolut toată lumea a fost de acord cu asta!”
Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: ”Președintele Putin a devenit unul dintre cei mai formidabili unificatori ai NATO. Cred că îi putem mulțumi pentru asta.” Spre Kiev nu pornesc doar aviane cargo ori trenuri cu echipamente militare.
Voluntar UK: ”Am venit să ne alăturăm armatei ucrainene sau cum s-o numi. Suntem bărbați puternici, în formă. Pot să mă urc în avion chiar mâine. Am 60 de ani. Sunt cam limita acceptată de ucraieneni.”
Pe de altă parte, mai multe țări europene și-au exprimat deja public sprijinul pentru primirea Ucrainei în Uniunea Europeană în procedura de urgență.
Gitanas Nausėda, președintele Lituaniei: ”Sunt deja în curs consultări intensive despre aderarea Ucrainei la UE. Unele state nu sunt entuziaste în această privință din motive interne. Dar trebuie să ne depășim orice temeri și rezerve. Au fost neînțelegeri și pe tema decuplării Rusiei de la SWIFT, dar le-am depășit.”
Este însă o armă cu două tăișuri, avertizează analiștii occidentali.
Constanze Stelzenmüller: ”Să nu uităm că, în 2014, tocmai oferta Uniunii Europene pentru un acord comercial cu Ucraina de o amploare fără precedent a fost factorul care a declanșat anexarea Crimeei. Din punctul meu de vedere, nu atât presupusa încercuire a Rusiei de către NATO, care e un simplu mit vehiculat de ruși, ci transformările democratice ale Europei de Est sub auspiciile UE, reprezintă adevărata amenințare pentru Putin. Așa că, într-un fel, oferta integrării Ucrainei în UE este un fel de opțiune nucleară din partea Uniunii.”