Motivul pentru care o plajă din Italia este păzită de un detaşament special de gardieni
Aceşti "gardieni ai nisipului", civili care vor purta tricouri ce permit recunoaşterea lor imediată, vor lucra pentru Direcţia zonei marine protejate din Peninsula Sinis şi vor sprijini activităţile desfăşurate de supraveghetorii de plaje şi de Poliţia din Cabras.
Ei vor avea sarcina de a monitoriza plajele, de a informa turiştii şi de a semnala eventualele furturi de nisip. De asemenea, vor acţiona pentru a consolida interdicţia ce vizează fumatul şi aruncarea de deşeuri pe plaje. În plus, vor trebui să recupereze nisipul acumulat pe pasarelele de acces pe plaje, să golească scrumierele şi să cureţe zonele rezervate pentru fumători.
"Nu este mereu uşor pentru turişti să semnaleze (Poliţiei, n.r.) sau să indice poziţia exactă a unei persoane care este pe cale să fure nisip sau să fumeze sub o umbrelă de soare", într-o zonă interzisă, a explicat pentru agenţia de presă AGI primarul din Cabras, Andrea Abis.
Din acest motiv, autorităţile au decis să înfiinţeze un grup de "persoane care să opereze direct pe plajă şi care vor putea fi mult mai eficiente".
În ultimele zile, 200 de kilograme de nisip din Cabras, un material considerat preţios întrucât are la bază cuarţ alb, au fost confiscate pe aeroportul Elmas de serviciile de securitate italiene, care au publicat pe pagina lor de Facebook un mesaj cu titlul "Sardinia furată şi degradată" ("Sardegna rubata e depradata").
În urma creării acelei pagini online, mai mulţi internauţi au propus adoptarea unui număr limită în privinţa accesului de turişti pe faimoasa plajă Is Aruta din Cabras, însă primarul localităţii s-a opus, evocând un risc de "militarizare" a litoralului.
Doi cetăţeni francezi au fost reţinuţi în Sardinia pe 20 august, cu 40 de kilograme de nisip în portbagajul automobilului lor, în timp ce încercau să se îmbarce pe un feribot ce asigură legătura între Porto Torres şi Toulon. Nisipul, furat de pe plaja din Chia, o localitate aflată în sudul acestei insule italiene, fusese plasat în 14 sticle din plastic.
Ei au declarat Poliţiei italiene că nu erau la curent cu faptul că au comis o faptă interzisă, în condiţiile în care colectarea de nisip, scoici şi prundiş este o faptă ce poate să atragă o condamnare cuprinsă între unu şi şase ani de închisoare, în Italia.
În Franţa, amenzile pot să ajungă până la 1.500 de euro pentru colectarea de nisip şi de scoici de pe plajele publice.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!